Friday, December 19, 2014

Akademi Bekerja di Rumah

Teks: Norzalina Hamzah

Banyak peluang yang dilabelkan sebagai bekerja di rumah yang diuar-uarkan di Internet. Berbagai-bagai nama diberikan dengan pelbagai janji mendapat pendapatan yang lumayan setiap bulan. Ada juga yang saya cuba tetapi tidak ada yang sesuai dan mencapai objektif. Saya terjumpa blog Guru Online Aishah Hussein. Terperanjat kerana ada komuniti yang sebesar ini menawarkan peluang bekerja di rumah.

Akademi Bekerja Di Rumah diasaskan oleh Puan Masayu Ahmad. Pakej yang ditawarkan memang menarik dan pelbagai. Boleh bermula dari asas membuat blog dan belajar menulis di blog dengan cara yang betul. Jika mempunyai produk, boleh belajar pasarkan produk di blog dan belajar teknik pemasaran. Jika tiada produk, boleh jadi Rakan Niaga Akademi Bekerja Di Rumah. Jika berminat pula dengan penulisan novel dan cerpen, ada kelasnya. Hendak belajar tentang mengurus kewangan dari perniagaan juga, ada programnya. Banyak lagi yang ditawarkan oleh ABDR.

Apa yang lebih menarik bagi saya adalah kita boleh memilih untuk menghadiri kelas-kelas ini secara kelas fizikal atau kelas secara dalam talian. Menarik! Boleh bermula pada bila-bila masa pada waktu kelapangan kita dan apabila kita telah bersedia. Janjinya ada komputer dan servis Internet. Kita dibekalkan dengan e-book yang berkaitan, di mana kita perlu baca terlebih dahulu untuk mendapatkan keseluruhan idea tentang apa yang kita pelajari. Jika kurang jelas, boleh rujuk pada Guru Online. Saya sifatkan kaedah “mentor” dan “coaching” ini efektif, baik untuk “Study at home mom” (SAHM), “Stay at home mom (SAHM Sepenuh masa)”, “Work at home mom” (WAHM) atau “Small office home office” (SOHO).

Lebih menarik lagi apabila melihat jumlah trafik ke blog meningkat dari sehari ke sehari. Dengar kata Guru, ikut panduan dan tips di dalam e-book Belajar Asas Blog. Saya pernah mempunyai blog suatu ketika dahulu, menjual produk penjagaan kulit muka. Bayangkan selepas setahun baru mendapat satu khidmat pesanan ringkas (SMS) bertanyakan produk dan selepas hampir 2 tahun, baru menerima panggilan pelanggan inginkan maklmat lanjut tentang produk! Masa itu, melihat orang membuat blog, kita pun hendak buat juga. Melihat orang memulakan bisnes online, kita pun hendak buat juga. Tetapi orang lain berbekalkan ilmu didada, kita buat ikut-ikutan sahaja.

Penting kita belajar dari mereka yang telah berjaya. Mereka telah bersusah payah melangkah, melakar kejayaan, kita sebenarnya perlu “copy” sahaja dan ikut panduan yang diberikan. Tetapi saya pasti bahawa apa pun yang kita lakukan perlu buat dengan bersungguh-sungguh, nekad dan bulat hati dengan apa yang ingin dibuat. Tetapkan matlamat, berusaha dan berserah.
Perjalanan ini masih jauh. Semoga kita bersama-sama mencapai kejayaan. ;)
Sumber: http://norzalinahamzah.com/akademi-bekerja-di-rumah-abdr/

====================================
Pendaftaran kelas-kelas ABDR berikut dibuka setiap hari
1. Kelas Asas blog dan penulisan} - online & offline
2. Kelas asas blog, fan page, mula bisnes} - online & offline
-produk sendiri
-makanan sunnah
-telekung solat borong dan runcit http://gedungtelekungsolat.blogspot.com/
-produk islamik
-projek raya http://dropshipbisnesmakanan.blogspot.com/
3. Kelas Asas Blog dan Penulisan Kreatif
4. Kelas belajar iklan mudah.my
5. Kelas asas urus akaun wahm/soho
-Grup Coaching 
-Kelas Online 12/01/15, Isnin pagi
6. Kelas penulisan ebook pertama - online dan offline
8. Pendaftaran pengurus online - online dan offline
9. Kelas asas wordpress
Servis yang kami ada:
1. Tempahan blog bisnes - 5-7 hari siap
2. Beriklan di SOHO Directory juga bersama pautan kami lebih dari 900 blog

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...