Sunday, July 21, 2013

Resipi Ramadhan 6.0

Teks: Aishah Hussein

Seperti yang dijanjikan, saya kongsikan resipi Ayam Masak Halia dan Kerabu Timun.


Ayam Masak Halia
Bahan-bahan:
10 ketul Ayam 
3 ulas Bawang putih  } ditumbuk
6 ulas Bawang merah} ditumbuk 
Halia 3 inci  } ditumbuk
5 biji Buah pelaga } ditumbuk
2 biji Bunga lawang  } ditumbuk
Kulit kayu manis
Garam secukup rasa
Air


Cara-caranya:
1. Gaulkan ayam dengan garam dan kunyit. Goreng sehingga ayam berwarna kuning sahaja. Tidak perlu sehingga masak.  Tak perlu keluarkan ayam.
2. Masukkan bahan-bahan yang telah ditumbuk ke dalam kuali.  Masukkan juga kulit kayu manis.
3. Kacau semua sehingga rata.
5. Masukkan air separas ayam.
6. Masak sehingga ayam betul-betul masak dan kuah menjadi pekat.





Kerabu Timun
Bahan-bahan:
2 biji Timun bersaiz sedang
Santan pekat
3 ulas Bawang merah} dihiris atau ditumbuk
1 sudu besar Lada Hitam / ikut kesukaan masing2
1 ekor Ikan bakar/rebus
Cili padi jika suka
Garam secukup rasa
Air


Cara-caranya:
1. Timun dihiris panjang seperti untuk ulam laksa
2. Tumbuk bawang bersama lada hitam.
3. Ikan ditumbuk.
5. Campurkan kesemua bahan-bahan tadi dan gaul rata.
6. Masukkan garam dan hidangkan.
*Boleh juga disimpan di dalam peti sejuk sebentar dan menjadi "cold salad".

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...