Monday, July 15, 2013

Kenalpasti minat dan kepakaran sebelum bergelar WAHM

Teks: Aishah Hussein

Sebelum mengambil keputusan untuk berhenti kerja, ambil masa untuk untuk fikirkan apa yang akan dibuat apabila duduk di rumah.  Semasa saya menghantar surat perletakan jawatan, soalan pertama yang orang akan tanya, nanti nak buat apa kat rumah?  "Kena buat sesuatu, nanti boring duduk di rumah".

Setelah hampir 4 bulan saya berhenti kerja, saya tidak pernah rasa jemu lagi.  Masa saya bagaikan tidak cukup 24 jam untuk saya.  Tiada sesalan di atas keputusan saya ini kerana saya membuat pilihan dengan dorongan yang saya pohon dari DIA.  Moga dia akan terus memberi kekuatan kepada saya untuk teruskan kerjaya saya sebagai WAHM di samping berada bersama keluarga yang dicintai.  Terima kasih Allah di atas segala-galanya.

Kenalpasti apa minat, kepakaran dan pengalaman sebelum bergelar wahm

Sumber: Bab 2 Ebook Super wahm Super mom
Saya bersyukur dapat menjadi ibu yang tinggal di rumah sepenuh masa dan juga bekerja di rumah sepenuh masa. Alhamdulillah dapat juga membantu suami sedikit sebanyak walaupun dia tidak pernah minta dibantu. Bidang yang dulunya saya benci tapi kini ia menjadi sumber pendapatan dan sesuatu yang saya suka buat dan saya sayang bisnes saya ni. Kini saya adalah imej mak saya suatu masa dulu. Bekerja dari rumah supaya dapat sentiasa bersama anakanak, melihat mereka membesar di depan mata tanpa terlepas satu detik pun. Masa adalah sesuatu yang sangat bernilai. Mungkin ada ibu-ibu yang sibuk bekerja dan tanpa sedar anakanak sudah bekerja dan berdikari dan mungkin berasa ralat kerana masa lebih banyak terluang di pejabat dari bersama keluarga tercinta. Kalau difikir masa sehari 24 jam, berapa jam yang terluang bersama anak-anak? Biasanya orang bekerja keluar seawal jam 6.30 pagi, ditambah kesesakan jalanraya, akhirnya pulang ke rumah jam 7 malam. Mungkin tidur jam10 malam. Maka cuma ada 3 jam untuk diluang bersama keluarga.
Saya yakin ramai ibu yang bekerja di luar sana ingin menjadi ibu yang tinggal di rumah sepenuh masa and bekerja dari rumah. Saya rasa kebanyakan kita mampu lakukan cuma setiap mereka perlu kenalpasti kekuatan masing-masing, contohnya ada yang pandai menjahit, memasak, membuat gubahan dan sebagainya. Itu semua boleh dijadikan punca pendapatan dari rumah. Sekarang bukan zaman mak saya lagi yang cuma pasarkan kuih dia di kedai-kedai kopi. Zaman sekarang zaman gajet dan internet. Semua itu boleh dijadikan alat pemasaran. Ibu-ibu semua boleh gunakan pemasaran yang ditawarkan percuma seperti email,
FB, Blog dan ruang iklan percuma seperti Mudah.my.Kenapa perlu ada blog.  Blog adalah platform untuk kita menjana pendapatan pasif.  Sertai kami  di Akademi bekerja dari rumah.  Belajar membina blog untuk berkongsi kepakaran atau mempromosikan produk kalian.
 
Pendaftaran bagi 2 kelas online  masih dibuka di bulan Ramadhan.
Waktu kelas masih fleksibel.

pm saya https://www.facebook.com/messages/aishah.hussein7 untuk pendaftaran dan pertanyaan atau

emel ke noraisah.hussein@gmail.com

1. Kelas asas blog dan penulisan, atau
2. Kelas asas blog dan fan page (bagi yang mahu mula bisnes)
Bagi yang tiada produk, kami sediakan produk untuk mulakan bisnes.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...