Friday, August 2, 2013

Resipi Ramadhan 8.0

Teks: Aishah Hussein

Alhamdulillah berkesempatan memasukkan resipi untuk pencuci mulut.  Sesuai dihidangkan sejuk dan dimakan bila-bila masa sahaja.

Puding Kastad Pisang
Bahan-bahan
Pisang yang separuh masak (Pisang Emas/ pisang embun/pisang montel)
Telur putih
Minyak untuk menggoreng
Kuah
Susu cair
2 sudu besar Tepung Kastad
1 cawan Air biasa
2 sudu besar susu pekat

Cara-caranya
1.   Pisang dibelah dua.
2.   Panaskan minyak sedikit di dalam kuali.
3.   Pisang dicelup ke dalma telur putih dan digoreng sebentar sahaja.
4.   Angkat dan asingkan pisang yang telah digoreng.
5.   Di dalam periuk tuangkan susu cair, air, susu pekat dan tepung kastad yang dibancuh dengan sedikit air.
6.  Masak kuah kastad di atas api yang perlahan sehingga sedikit pekat dan menggelegak.
7.  Tuang ke atas pisang yang telah disusun di dalam mangkuk.
8.  Puding boleh dimakan terus atau disejukkan di dalam peti sejuk terlebih dahulu.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...