Saturday, March 30, 2013

Pengendalian Makanan

Teks : Aishah Hussein
Foto: Carian Google 
  
Seorang pengendali makanan adalah pekerja yang terlibat di dalam aktiviti yang melibatkan makanan.  Ini termasuk pekerja yang terlibat di dalam aktiviti pengendalian seperti memproses, menyediakan seperti memotong dan memasak, menghantar makanan, dan yang mencuci premis serta peralatan.


Seorang pengendali makanan hendaklah menjalani latihan pengendali makanan dan mendapatkan Sijil Latihan Pengendali Makanan daripada institusi yang telah diiktiraf oleh Kementerian Kesihatan Malaysia.  Jika gagal mematuhinya, boleh disabitkan kesalahan, denda tidak melebihi RM10,000 atau dipenjarakan tidak melebihi 2 tahun. Semua pengendali makanan perlu mengikuti kursus ini hanya sekali seumur hidup dan boleh menjalani latihan tambahan untuk tujuan meningkatkan tahap pengetahuan, sikap dan amalan mengikut keperluan. Namun begitu, pengendali makanan perlu menghadiri kursus semula sekiranya berlaku kejadian keracunan makanan dan premis tidak menepati syarat-syarat kebersihan.

Kursus pengendalian makanan akan merangkumi topic-topik berikut:

·      Akta Makanan 1983 & Peraturan Kebersihan Makanan 2009
·      Tanggungjawab Pekerja & Majikan
·      Kebaikan Mengamalkan Kersihan
·      Kebersihan & Keselamatan Makanan
·      Kualiti Makanan & Pencemaran Makanan
·      Agen Pencemaran; Penyakit Bawaan Makanan
·      Keracunan Makanan dan Pencegahan
·      Kawalan Sisa Buangan & Makhluk Perosak
·      Etika kerja: pencucian, pembasmian, kebersihan diri dan Premis
 
 
 Bayaran untuk kursus adalah murah dan hanya memerlukan 3 jam dari masa anda. 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...