Wednesday, March 27, 2013

Idea vs Masa - 27.03.13

Teks : Aishah Hussein
Foto: Carian Google 


Setelah hampir dua minggu menulis di blog, saya masih dapat rasakan susah untuk mencari idea untuk membuat entri.  Bagi orang yang sudah biasa seperti sifu, ada aje idea yang nak dicoretkan.  Kadang-kadang bila dah kelabu otak nak fikir mencari bahan untuk ditulis, terus seru sifu.  Alhamdulillah, terus cerah gambaran.

Lagipun sekarang dah mula kerja.  Kuranglah sikit masa untuk mengadap laptop tu.  Nasib baik sifu dah bagi tips untuk membawa ke mana sahaja buku catatan.  Teringat atau ternampak apa yang boleh memberi idea, catit dalam buku.  Jadi nanti ada masa masukkan ke dalam entri.

Sebenarnya bila menulis blog tanpa tunjuk ajar dari seorang guru, ketandusan idea akan membuatkan kita lama-lama malas untuk membuat entri.  Boleh lihat perbandingan blog lama saya sebelum berguru dan blog saya selepas mendaftar di kelas asas blog.

Ini blog pertama saya:  http://luvinbaking.blogspot.com/ 

Ini blog selepas berguru: http://aishah-hussein.blogspot.com/

Walaupun masih baru tetapi paling tidak saya sudah membuat lebih dari 20 entri.  Masih banyak yang ingin disampaikan tapi masa tidak mengizinkan.  In shaa allah..tunggu. Saya sedang menghitung hari…

Kelas Online Belajar Asas Blog-Pendaftaran Masih Dibuka!

Kalian akan belajar:

1. Belajar asas blog

2.Create blog (personal dan juga bisnes)Selepas pandai, boleh buat seberapa banyak blog3. Tips penulisan di blogBonus (bernilai RM75)

1. Ebook super wahm super mom
2. Ebook mula bisnes butik

Hasil akhir

-Sebuah ebook penulisan bersama.

Mengapa perlu ada blog

1. Catatkan pengalaman, kemahiran dan minat dalam blog, mungkin ia sesuai untuk dijadikan ebook atau buku.

2. Jadikan sebagai salah satu cara berkongsi kisah motivasi dan inspirasi.

3. Bina pengaruh dan khalayak kalian sendiiri, biasanya pembaca tetap akan bertukar menjadi pelanggan pula.4. Blog sangat bagus untuk mempengaruhi atau mempromosi barang atau produk, namun ada cara untuk menyelit iklan bisnes di blog yang sudah diikuti ramai pembaca.

Bagaimana kelas diadakan?

-Kelas adalah secara online 

- Kelas adalah fleksibel mengikut masa kalian
-Tugasan diberikan namun ia adalah sangat mudah untuk diikuti.
- Tugasan penulisan dan tips penulisan, agar selepas 44 hari kalian sudah mahir dan mampu menjadikan informasi blog adalah sesuai dengan sasaran pembaca
-Perlunya blog yang berinformasi dan santai agar dapat membina kredibiliti sekiranya kalian seorang usahawan online.
-Juga boleh dijadikan platform untuk serius di bidang penulisan, mahu menghasilkan ebook atau buku.
- Analisa akan dibuat berdasarkan pendidikan, pengalaman, kemahiran minat dan matlamat yang mahu dicapai. Analisa ini akan menentuka blog apa yang paling sesuai untuk dimulakan memperkenalkan diri dan penjenamaan diri agar dikenali pembaca blog.
-Sudah tentunya kalian tahu, blog adalah salah satu pemasaran yang efektif disamping promosi di facebook.

Berminat?
Hubungi saya di sini Buku Online atau emel ke noraisah.hussein@gmail.com


 Yuran sekarang adalah RM120, harga yuran akan dinaikkan selepas cukup 20 penyertaan dan yuran baru adalah RM150.  Tinggal 10 penyertaan lagi untuk kelas kedua ini.

 
No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...