Saturday, April 20, 2013

Kek Kukus

Teks : Aishah Hussein

Kek kukus adalah jenis kek yang dimasak menggunakan kukus.  Kek yang dimasak secara kukus selalunya lebih lembab dari kek yang dibakar.

Antara kek yang dimasak secara kukus adalah Kek Coklat Moist, Kek Lapis Sarawak, Kek Buah, Kek Lapis Indonesia, Kek Lapis Krim Cheese.


                                                        Kek Coklat Kukus

                                                          Kek Buah Kukus


                                                      Kek Lapis Kukus

Untuk memastikan kek kukus lebih tahan lama, digalakkan untuk menyimpan di dalam peti sejuk supaya ia tidak berkulat.  Kek boleh dibalut dengan plastic wrap atau aluminium foil. Kemudian diletakkan ia di dalam bekas tupperware supaya ia tidak menyerap bau-bau dan rasa di dalam peti sejuk.

foto: recipes.familyeducation.com
        vanillaessen.blogspot.com
         linapg.blogspot.com

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...