Saturday, April 20, 2013

Jenis Bisnes Kedai Makan

Teks : Aishah Hussein
Foto: Carian Google

Bermacam-macam kedai makan boleh diusahakan.  Ia boleh dibahagi kepada beberapa kategori.  Antaranya : 
   
Foto: www.paksucorner.com
- restoran
- gerai
- Van/trak makanan(gerai mobil)
- kantin sekolah
- kafe
- kedai makanan segera
- kiosk
                                
Foto: sharinginfoz.blogspot.com
Waktu beroperasi bagi bisnes seperti ini ada yang bermula seawal subuh, ada yang hanya dibuka dari pukul 3 petang hingga tengah malam dan ada yang dibuka 24 jam.

Bagi yang memulakan perniagaan untuk hidangan sarapan, kerja-kerja pembelian bahan mentah harus dilakukan seawal mungkin, ataupun membuat stok sehari awal.  Penyediaan masakan harus dimulakan seawal pukul 3 pagi.

Foto: melayuinovatif.blogspot.com
Untuk membuka kedai makan, kita harus mempunyai tukang masak yang cekap.  Cekap dalam menyediakan makanan dengan pantas.  Tukang masak juga harus pandai memasak masakan yang sedap yang dapat menarik minat dan memikat citarasa pelanggan.  Ia akan banyak membantu memajukan bisnes kedai makan kita.

Tetapi kejayaan sesuatu bisnes makanan bukan sahaja terletak kepada makanan yang sedap. Servis dan layanan kepada pelanggan juga adalah keutamaa kepada pelanggan.  Walaupun rasa dan mutu makanan sedap, tetapi jika servis yang lambat diberikan kepada pelanggan, kemungkinan kita akan kehilangan pelanggan kepada kedai lain.
Foto: mgsklang.weebly.com
            
                                                      
                                               
                                   
Foto: convergence.net.my
Bisnes kedai makanan juga perlu konsisten.  Bisnes sebegini tidak boleh sesuka hati beroperasi. Pelanggan akan cepat kecewa bila didapati kedai tidak beroperasi tiap kali mereka ke kedai.
                                      
                                

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...