Thursday, April 4, 2013

Roti Loyang

Teks : Aishah Hussein

Resepi ini dikongsi oleh salah seorang Usahawan Roti di utara sana.
Terima kasih Liza Othman kerana berkongsi resepi yang mudah ini.
Hujung minggu ini boleh cuba ye puan-puan.

                                                      Foto: Liza Othman


Roti Loyang
Bahan-bahan:
500gm tepung roti (boleh juga gunakan 400gm tepung roti dan 100gm tepung gandum)
100gm gula kastor
40gm susu tepung
1st bread improver (boleh diabaikan jika tiada)
11gm yis atau sepeket yis
sebiji telur cmpurkan dgn air sejuk 265gm
80gm butter
1st bread softner

Cara-caranya:

1.      Campur bahan kering dan masuk bahan cecair uli sebatikan.
2.      Masukkan butter dan uli hingga doh licin dan elastik
3.      Perap 30minit buang angin
4.      Bentukkan dan perap hingga naik 2x ganda
5.      Bakar suhu 180c



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...