Monday, April 29, 2013

Sup Ikan Merah

Teks: Aishah Hussein

Sup adalah satu menu yang paling senang disediakan.  Anak-anak yang tidak suka makan lauk pedas memang suka makan sup.  Sewaktu kerja dulu, kalau lambat sampai di rumah bila jam teruk, sup adalah antara menu yang dimasak.

Kali ini saya kongsikan resipi Sup Ikan Merah

Sup Ikan Merah

Bahan-bahan:
2 keping Ikan Merah
2 ulas Bawang putih  } ditumbuk
2 ulas Bawang merah} ditumbuk
3 ulas Bawang putih  } dihiris
3 ulas Bawang merah} dihiris1 inci Halia dimayang halus
Kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih dan bunga lawang
Garam secukup rasa
1-2 biji Tomato
Daun bawang, daun sup dan bawang goreng sebagai hiasan


Cara-caranya:
1. Ikan dibasuh bersih.
2. Tumis bahan yang telah ditumbuk.
3. Masukkan rempah-rempah.
4. Setelah itu masukkan bahan-bahan yang telah dihiris.
5. Setelah warna kekuningan, masukkan air.
5. Bila air telah menggelegak, masukkan ikan.
6. Mauskkan garam secukup rasa.  Biar  sehingga ikan masak.
7. Masukkan tomato, daun bawang dan daun sup.
8. Jika ada, boleh letakkan bawang goreng.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...