Saturday, May 18, 2013

Kepanasan berterusan

Teks: Aishah Hussein

Hari ini cuaca kembali panas.  Semalam cuaca redup dan nyaman sampai ke petang,  sampai kucing pun malas nak keluar rumah.

Apa aktiviti kita pada hari ini ye.  Kebiasaannya hujung minggu adalah hari bersama keluarga.  Bagi saya pula, hanya akan melayan hal anak-anak sahaja. Pagi-pagi lagi sudah siapkan nasi goreng kampung untuk mereka.

Hujung minggu ini tiada perancangan apa-apa.  Kepanasan minggu peperiksaan masih berbahang.  Along masih lagi ada exam petang nanti, angah bersambung ke minggu hadapan begitu juga adik. Jadi hujung minggu ini tengok-tengokkan mereka untuk mengulangkaji sambil melayan permintaan mereka nak makan apa.  Mungkin sebentar lagi keluar hanya mencari peralatan untuk memasak di kawasan berdekatan sahaja.

Hari ini saya nak kongsikan gambar muffin yang saya buat untuk adik pada hari Khamis lalu.  Walaupun sebenarnya kepenatan sebab sudah dua hari berpuasa tetapi kesian pula tengok dia merayu "nanti malam kalau saya lapar tak ada apa nak makan".  Dalam gambar muffin ni nampak macam kering tetapi sebenarnya dia lagi lembap dari resipi yang kongsi sebelum ini. 



Resipinya lebih kurang resipi yang sebelumnya cuma saya tukar sedikit

Bahan-bahan:
A.
220gm self raising flour {bagi yang tiada penimbang, boleh gunakan dalam anggaran 2 cawan }
3 sudu besar serbuk koko
1/2 sudu teh soda bikarbonat
2 sudu teh baking powder  
1 cawan gula merah

B.
250ml susu (lebih kurang 1 cawan)
1/3 cawan minyak
2 biji telur
1 sudu teh esen vanilla

C.
100-150g coklat chip 


Cara-caranya:
1.  Ayak tepung, baking powder dan baking soda.
2.  Masukkan gula perang, dan gaul rata.  
3.  Masukkan pula setengah dari chocolate chip.  Bakinya untuk ditabur di atas
     untuk hiasan.
4.  Di dalam mangkuk lain, satukan minyak, susu, esen vanilla dan telur.  Pukul
     bagi rata sahaja.
5.  Tuang bahan-bahan basah ke dalam bahan-bahan kering dan gaul rata
     menggunakan senduk.
6.  Masukkan ke dalam mangkuk kertas yang disusun di dalam muffin tray dan  
     taburkan coklat chip di atas adunan.
7. Bakar pada suhu 180C selama 20-25 minit.  Perlu diingatkan suhu dan masa
    untuk memasak bergantung kepada oven masing-masing.

Jika menggunakan cawan kerta yang bersaiz 8, resipi akan menghasilkan lebih kurang 25 biji muffin.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...