Monday, May 6, 2013

Ayam Masak Sos Tiram

Teks: Aishah Hussein

Resipi yang ingin saya kongsi pada kali ini ialah Ayam Masak Sos Tiram.  Masakan yang tidak pedas dan sesuai untuk dimakan oleh anak-anak juga.

Jika ingin dihidangkan untuk ibu dalam pantang, bolehlah menggantikan ayam dengan ayam kampong ataupun daging.  Dan abaikan sos tiram dari resipi.  Tambah bawang putih supaya sesuai dengan keadaan ibu dalam pantang.

Ayam Masak Sos Tiram


Bahan-bahan:
10 ketul Ayam 
6 ulas Bawang putih  } ditumbuk
4 ulas Bawang merah} ditumbuk 
Halia 2 inci  } ditumbuk
5 biji Buah pelaga } ditumbuk
2 biji Bunga lawang  } ditumbuk
Kulit kayu manis
Lada hitam
1/2 cawan Sos Tiram

Garam secukup rasa
Air


Cara-caranya:
1. Ayam digoreng dengan minyak sedikit.  Goreng sehingga ayam berwarna kuning sahaja. Tidak perlu sehingga masak
2. Masukkan bahan-bahan yang telah ditumbuk.  Masukkan juga kulit kayu manis.
3. Kacau semua sehingga rata.
4.Masukkan sos tiram dan kacau rata.
5. Masukkan air separas ayam.
6. Masak sehingga ayam betul-betul masak dan kuah menjadi pekat.
7. Sekiranya ayam masih belum masak tetapi kuah sudah pekat, boleh tambah lagi air dan masak sehingga pekat.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...