Sunday, May 5, 2013

Sphagetti Daging

Teks: Aishah Hussein

Kali ini saya ingin berkongsi resipi barat yang diubahsuai mengikut citarasa orang Melayu.
Bahan-bahan yang diperlukan mudah didapati dan boleh dibuat stok di rumah.  Jadi tidak perlu bila nak buat baru nak cari.

Seperti biasa, resipi ini adalah resipi yang mudah dan pantas dimasak.  Hari bekerja juga boleh dibuat.  Semoga suri rumah di luar sana dapat manfaatkan resipi ini untuk dihidangkan menu yang mudah dan enak kepada keluarga masing-masing.


Sphagetti  Daging (Hidangan untuk 4 orang)

Bahan-bahan:
250gm daging kisar
2 ulas Bawang putih  } dipotong dadu atau ditumbuk kasar
2 ulas Bawang Besar } dipotong dadu
2 biji tomtato
1 tin Tomato puree
1 tin cendawan butang
Lada hitam
Lada putih
Oregano
Garam secukup rasa
Gula 1/2 sudu teh
200gm sphagetti


Cara-caranya:
1. Sphagetti direbus bersama air dan diletakkan sedikit garam.
   Untuk kuah:
2. Panaskan periuk dan letak sedikit minyak. {boleh diabaikan jika tidak suka meletakkan minyak}

3. Tumis bawang-bawang yang telah dipotong daud dan ditumbuk.
4. Setelah naik bau, masukkan daging kisar.
5. Setelah daging sudah berwarna cerah masukkan tomato puree dan buah tomato.
6. Tambah 1 tin air ke dalam periuk.
7. Masukkan garam secukup rasa, serbuk lada hitam dan lada putih secukup rasa, serta masukkan oregano 1 sudu besar.
8. Bila sudah menggelegak, masukkan cendawan butang.
9. Masukkan gula sedikit untuk menghilangkan keasidan tomato di dalam kuah.
10. Biarkan ia mereneh dengan api yang perlahan.  Setelah pekat sedikit bolehlah ditutup api.






No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...