Friday, December 13, 2013

Nasi Goreng Kampung Tok

Teks: Aishah Hussein
Foto: Koleksi Peribadi

Selpeas saya sembuh dari demam, angah pula yang demam.  Sejak angah demam, nasi putih pun asyik banyak aje lebih dari makan malam.  (Selalunya dia yang makan banyak).  Kalau ikut petua orang tua-tua, jangan makan nasi sejuk.  Kata mereka nanti sakit urat.  Itu kalau makan nasi sejuk.  Kalau dibuat nasi goreng inshaallah tiada masalah, dari kita membazir.  Itu petua orang tua-tua.  Dan resipi ini juga adalah resipi orang tua-tua, resipi mudah dan menjimatkan.

Untuk pagi ini, saya gunakan nasi sejuk untuk membuat nasi goreng.  Ikan goreng pun ada lebih dari lauk semalam.  Gunakan apa yang ada di rumah.

Nasi Goreng Kampung Tok

Bahan
Nasi Sejuk lebih kurang untuk 4 orang makan
5 biji Cili Padi Merah + Hijau
3 ulasBawang merah
2 ulas Bawang putih
Ikan goreng yang tidak habis (boleh gunakan ikan bilis)
** Boleh juga diletakkan serbuk kunyi untuk memberi warna kuning kepada nasi.  Saya selalu letak kunyit jika hanya menggunakan cili padi hijau.
Jika suka boleh pecahkan telur.

Cara-cara:
1. Tumbuk cili padi bersama bawang merah dan bawang putih.
2. Nasi putih digaul dengan garam.
3. Tumis bahan-bahan tumbuk tadi.
4.  Setelah naik bau, masukkan nasi dan kacau rata.
5. Goreng sehingga nasi masak dan garing jika suka.

Nasi goreng sedia untuk dimakan.




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...