Friday, December 26, 2014

Banjir di Pantai Timur

Teks: Aishah Hussein

Alhamdulillah.  Syukur atas nikmat dan ujian Mu.
Hari ini Malaysia diuji dengan bencana banjir.  Saya sebagai hamba kerdil hanya mampu berdoa dari jauh agar kesemua mangsa banjir dilindungi Allah dan diberi ketenangan dalam menghadapi ujian ini.

Sebagai usaha membantu mangsa banjir ini, kami Akademi Bekerja di Rumah akan membuat kutipan derma bagi meringankan beban mangsa-mangsa ini.

Mohon jasa baik rakan-rakan semua untuk sama-sama menyumbang bagi membantu mangsa-mangsa banjir di Pantai Timur.
Kutipan sedang dijalankan bagi  menyediakan kelengkapan berikut:
Tikar, selimut, telekung solat, tuala.
Terima kasih di atas jasa baik semua.
Bagi yang mahu menderma, boleh hubungi saya untuk keterangan lanjut.
boleh wassap ke 013-3837768
atau bank in terus ke Maybank 562478147639, emel noraisah.hussein@gmail.com



Wednesday, December 24, 2014

Contoh entri pengenalan

Blog pilihan hari ini, contoh entri pengenalan yang sangat baik.
TENTANG PENULIS

Teks: Faridah Yusof
Bismillahirrahmanirrahim. Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang..
Assalamu'alaikum wbt..

Alhamdulillah, segala puji-pujian hanya untuk Allah SWT. Izinkan saya memperkenalkan diri. Nama saya Faridah Binti Yusof. Anak sulung dari 8 adik beradik (7 perempuan dan seorang lelaki). Berumur 35 tahun dan saat ini sudah mempunyai 2 orang cahaya mata serta sedang sarat dengan kandungan yang ke-4. Saya mula memegang jawatan pengurus rumah sepenuh masa dan bekerja dari rumah sejak April 2011 setelah saya meletakkan jawatan sebagai Pegawai Perkhidmatan Pendidikan (Guru Bahasa Inggeris).

Alhamdulillah, syukur yang tidak terhingga kepadaNya di atas peluang belajar dari saya kecil hingga dewasa. Bermula dari pendidikan awal dari rumah oleh ibu dan abah. Ketika berumur 6 tahun mula bersekolah di Kindergarten Treacher Methodist, Taiping. Mendapat pendidikan rendah di Sekolah Rendah Convent Klian Pau, Taiping sehingga darjah 3, seterusnya Sekolah Kebangsaan Chenderah, Jasin, Melaka. Mendapat pendidikan menengah di Sekolah Kebangsaan Agama Sharifah Rodziah Melaka dari tingkatan 1-5 dan kemudian menyambung Foundation New Zealand (Accounting) di Emile Wolf College, Kelana Jaya. Seterusnya menyambung ke peringkat Ijazah Sarjana Muda Perdagangan dan Pengurusan (Perakaunan) Lincoln University di UNITEN di bawah program tajaan MARA.

Setelah tamat belajar, saya sempat bekerja di bahagian akaun dan cukai di sebuah syarikat swasta. Tidak bertahan lama, saya akhirnya bertukar kepada bidang pendidikan. Bermula menjadi guru ganti di beberapa buah sekolah kebangsaan , menjadi guru tuisyen di sebuah pusat tuisyen, kemudian guru kontrak di Institut Kemahiran Mara dan akhirnya mendapatkan ilmu dan Diploma Pendidikan di Maktab Perguruan Perempuan Melayu Melaka.

Bermula dengan bertugas secara rasmi sebagai seorang guru dan pendidik memberi saya pengalaman yang sangat berharga. Tugas mengajar dan mendidik adalah tugas yang sangat mulia. Seperti yang selalu disebut oleh Prof Dr Muhaya , kerjaya guru adalah kerjaya yang memberikan ladang pahala.Saya sangat meminati bidang ini. Patutlah emak saya beriya-iya mahu saya menjadi seorang guru. Namun setelah berumah tangga dan mempunyai cahayamata, rasa tanggungjawab dan keinginan mendidik anak di rumah menjadi begitu menebal. Saya rela meletakkan jawatan demi memberi tumpuan pada tempoh kritikal pembesaran anak-anak dari umur 0-7 tahun. Setelah beristikharah, memohon petunjuk Ilahi, berbincang dengan suami dan berfikir selama 2 tahun, akhirnya saya tekad meletakkan jawatan Gred 41 ini tanpa menoleh ke belakang lagi. Pelbagai respon dari sahabat, saudara mara dan orang sekeliling tentang hal perletakan jawatan ini. Ramai yang menyokong niat suci ini dan menyatakan rasa cemburu kerana mereka juga ingin berbuat hal yang sama. Tidak kurang juga yang kurang bersetuju. Walau apa pun , saya terima segala respon dengan berlapang dada. Saya yakin, itu tandanya orang-orang di sekeliling mengambil berat tentang diri saya..Alhamdulillah.

Alhamdulillah..Allah izinkan saya menjaga dan mendidik anak sendiri. InsyaAllah saya akan menggunakan masa dan peluang yang diberikan dengan sebaik-baiknya dan dengan segala upaya.
InsyaAllah, dengan izinNya jua melalui penulisan ini saya akan kongsikan kepada para pembaca tentang pendidikan awal anak-anak. Saya bukanlah orang yang pakar dan berpengalaman luas di dalam bidang pendidikan awal anak-anak. Namun, saya akan kongsikan dapatan dari hasil bacaan dan carian dari pelbagai sumber bacaan. Sebarang komen dan makluman dari para pembaca amat saya alu-alukan agar sama-sama kita mendapat manfaatnya. Doakan agar penulisan ini mendatangkan manfaat seterusnya dapat menjadi pencen kubur saya di sana kelak. Aamiin.
http://puanfaridahyusof.blogspot.com/p/kenali-penulis.html
Berkenalan dengan penulis: Faridah Yusof

Kami buka pendaftaran ke kelas online blog ABDR setiap hari.
Mula daftar bagi yang sudah sedia
Belajar memperkenalkan diri melalui penulisan dan penjenamaan diri, berdasarkan analisa soalan dalam kelas online blog ABDR.




Tuesday, December 23, 2014

Nostalgia Pulut Panggang

Teks: Aishah Hussein

Alhamdulillah.  Setiap hari bersyukur atas nikmat yang Allah berikan.
Mulakan hari dengan hak Allah.  Inshaallah hak kita akan datang tanpa diminta.

Ahad lepas menghantar tempahan Congo Bar dan Brownies untuk rakan ofis lama di TTDI Jaya.  Walaupun sudah bersarapan di rumah, hati ini sudah berniat untuk membeli Pulut Panggang di kedai makan Mak Uda.  Dulu-dulu masa kecil, selalu arwah mak belikan pulut panggang di pasar besar Kuantan.  Harga masa tu 10sen sebiji.  Apabila sudah berkahwin, masih lagi suka dengan Pulut Panggang. Jadi bila balik ke kampung, masih pergi ke pasar dan beli tetapi harag sudah jadi 20 sen sebiji.
Di Shah Alam, harga sebiji adalah RM1 tetapi rasanya sedap dan inti ikannya banyak.  Walaupun mahal setiap hari, Pulut Panggang ini memang laku.  Apabila lalu di sebelah tray pulut panggang, bau pulut yang dibakar dalam daun pisang seperti memutar kembali zaman silam.  Mmm, memang air liur terus kecur.  Kadang-kadang nafsu perlu dibendung.  Bila perut sudah kenyang, saya abaikan aje.  Tetapi sebab sudah lama tidak menjamah pulut ini, semalam memang beli 4 biji terus, sebiji seorang.  Saya makan 2 biji ya sebab en suami sudah keluar berjumpa rakan.  Alhamdulillah rezeki saya.

*Ada yang panggil Pulut lepar.  Kalau di Kelantan Pulut Lepo lah ye :)


Friday, December 19, 2014

Akademi Bekerja di Rumah

Teks: Norzalina Hamzah

Banyak peluang yang dilabelkan sebagai bekerja di rumah yang diuar-uarkan di Internet. Berbagai-bagai nama diberikan dengan pelbagai janji mendapat pendapatan yang lumayan setiap bulan. Ada juga yang saya cuba tetapi tidak ada yang sesuai dan mencapai objektif. Saya terjumpa blog Guru Online Aishah Hussein. Terperanjat kerana ada komuniti yang sebesar ini menawarkan peluang bekerja di rumah.

Akademi Bekerja Di Rumah diasaskan oleh Puan Masayu Ahmad. Pakej yang ditawarkan memang menarik dan pelbagai. Boleh bermula dari asas membuat blog dan belajar menulis di blog dengan cara yang betul. Jika mempunyai produk, boleh belajar pasarkan produk di blog dan belajar teknik pemasaran. Jika tiada produk, boleh jadi Rakan Niaga Akademi Bekerja Di Rumah. Jika berminat pula dengan penulisan novel dan cerpen, ada kelasnya. Hendak belajar tentang mengurus kewangan dari perniagaan juga, ada programnya. Banyak lagi yang ditawarkan oleh ABDR.

Apa yang lebih menarik bagi saya adalah kita boleh memilih untuk menghadiri kelas-kelas ini secara kelas fizikal atau kelas secara dalam talian. Menarik! Boleh bermula pada bila-bila masa pada waktu kelapangan kita dan apabila kita telah bersedia. Janjinya ada komputer dan servis Internet. Kita dibekalkan dengan e-book yang berkaitan, di mana kita perlu baca terlebih dahulu untuk mendapatkan keseluruhan idea tentang apa yang kita pelajari. Jika kurang jelas, boleh rujuk pada Guru Online. Saya sifatkan kaedah “mentor” dan “coaching” ini efektif, baik untuk “Study at home mom” (SAHM), “Stay at home mom (SAHM Sepenuh masa)”, “Work at home mom” (WAHM) atau “Small office home office” (SOHO).

Lebih menarik lagi apabila melihat jumlah trafik ke blog meningkat dari sehari ke sehari. Dengar kata Guru, ikut panduan dan tips di dalam e-book Belajar Asas Blog. Saya pernah mempunyai blog suatu ketika dahulu, menjual produk penjagaan kulit muka. Bayangkan selepas setahun baru mendapat satu khidmat pesanan ringkas (SMS) bertanyakan produk dan selepas hampir 2 tahun, baru menerima panggilan pelanggan inginkan maklmat lanjut tentang produk! Masa itu, melihat orang membuat blog, kita pun hendak buat juga. Melihat orang memulakan bisnes online, kita pun hendak buat juga. Tetapi orang lain berbekalkan ilmu didada, kita buat ikut-ikutan sahaja.

Penting kita belajar dari mereka yang telah berjaya. Mereka telah bersusah payah melangkah, melakar kejayaan, kita sebenarnya perlu “copy” sahaja dan ikut panduan yang diberikan. Tetapi saya pasti bahawa apa pun yang kita lakukan perlu buat dengan bersungguh-sungguh, nekad dan bulat hati dengan apa yang ingin dibuat. Tetapkan matlamat, berusaha dan berserah.
Perjalanan ini masih jauh. Semoga kita bersama-sama mencapai kejayaan. ;)
Sumber: http://norzalinahamzah.com/akademi-bekerja-di-rumah-abdr/

====================================
Pendaftaran kelas-kelas ABDR berikut dibuka setiap hari
1. Kelas Asas blog dan penulisan} - online & offline
2. Kelas asas blog, fan page, mula bisnes} - online & offline
-produk sendiri
-makanan sunnah
-telekung solat borong dan runcit http://gedungtelekungsolat.blogspot.com/
-produk islamik
-projek raya http://dropshipbisnesmakanan.blogspot.com/
3. Kelas Asas Blog dan Penulisan Kreatif
4. Kelas belajar iklan mudah.my
5. Kelas asas urus akaun wahm/soho
-Grup Coaching 
-Kelas Online 12/01/15, Isnin pagi
6. Kelas penulisan ebook pertama - online dan offline
8. Pendaftaran pengurus online - online dan offline
9. Kelas asas wordpress
Servis yang kami ada:
1. Tempahan blog bisnes - 5-7 hari siap
2. Beriklan di SOHO Directory juga bersama pautan kami lebih dari 900 blog

Saturday, December 6, 2014

Kelas Asas Blog- offline Subang 2

Teks: Aishah Hussein

Alhamdulillah.
Pagi ini bumi Shah Alam dibasahi hujan.  Pokok-pokok pun seronok bermain air.  Semalam sempat mengalih pokok-pokok cili dan selasih yang semakin membesar ke pasu yang lebih besar.  Moga semuanya membesar dengan subur.  Bagi yang mahu mula bercucuk tanam, boleh mula dengan menanam kangkung memandangkan cuaca sekarang kerap hujan.  Kangkung sangat suka dengan air jadi lebih mudah hidup :)

Sempena musim cuti sekolah, saya juga menawarkan kelas offline bagi yang berminat untuk belajar secara "one-to-one".  Boleh pilih hari Selasa, Khamis ataupun Jumaat di sebelah pagi.  Hari lain saya tidak buat kelas sebab saya ada kuliah agama yang saya perlu hadiri.  Bagi yang berminat boleh hubungi saya untutk tetapkan tarikh dan hari ya.


Yuran Kelas: RM300
Pendaftaran 2 orang serentak, bayar hanya RM500
Boleh wassap/pm ke fb untuk bincang dan keterangan lanjut.

Monday, December 1, 2014

Cerita semalam

Teks: Aishah Hussein
Alhamdulillah. Hari ini bersiaran dari bumi Shah Alam.
Kepenatan setelah satu hari suntuk bermusafir ke Temerloh.
Jadi Co-driver aje tetapi lagi penat sebenarnya. Perlu peka dengan laluan-laluan yang disarankan oleh gajet canggih, kononnya. Tetapi bila talian broadband sudah kurang dan terus hilang, panduan pun hilang macam tu aje. Jadi terpaksa berbalik kepada panduan konvensional juga, berhenti di gerai dan bertanyalah pada pakcik yang sedang minum :)

Pagi ini jika dilayan mata yang masih samar-samar, memang mahu kepala ini diletakkan ke bantal. Cuaca juga mendung aje di luar.

Selesaikan dulu hak Allah, kemudian semak checklist tugasan hal dunia satu persatu.
Moga kita sama-sama mendapat keredhaanNYA dalam setiap pekerjaan yang kita lakukan.


Bagi yang baru mahu mula bina kedai online. Sertai kami di ABDR belajar menjana pendapatan secara online.
Daftar kelas asas mula bisnes online.
Menjual produk tanpa perlu simpan stok.
Menjual produk tanpa perlu keluar rumah.
Mulakan dengan bisnes produk dropship ABDR.




Singgah sini untuk lihat produk
http://buku-online4u.blogspot.com/
http://produksunnahshoppe.blogspot.com/

Tuesday, November 25, 2014

Kembali membuat rawatan Ceragem

Teks: Aishah Hussein

Alhamdulillah.
Pagi ini mencari peluang untuk membuat rawatan di Ceragem.  Sudah lama saya tinggalkan rawatan ini.  Almaklum bila badan sudah rasa sihat, akal pun mula cari alasan untuk ponteng.  Bermula cuti sekolah bercadang untuk membuat rawatan 2 hari seminggu sahaja kerana saya  juga tidak mahu ponteng dari kelas agama.  Moga Allah memberi kekuatan dan kelapangan bagi saya mengimbangi masa untuk dunia dan akhirat.

Yang minat nak sertai ABDR, boleh pilih mana-mana kelas berikut.
Bergabung bersama kami 860 blog.
1. Kelas Asas blog dan penulisan} - online & offline
2. Kelas asas blog, fan page, mula bisnes} - online & offline
-produk sendiri
-makanan sunnah
-telekung solat borong dan runcit http://gedungtelekungsolat.blogspot.com/
-produk islamik
-projek raya http://dropshipbisnesmakanan.blogspot.com/
3. Kelas Asas Blog dan Penulisan Kreatif
4. Kelas belajar iklan mudah.my
5. Kelas asas urus akaun wahm/soho
Grup Coaching :
27 Nov 2014, Khamis di Bandar Tun Hussein Onn.
27 Nov 2014, Putrajaya
Kelas Online -
1/12/14, Isnin
6. Kelas penulisan ebook pertama - online dan offline
8. Pendaftaran pengurus online - online dan offline
9. Kelas asas wordpress
Servis yang kami ada:
1. Tempahan blog bisnes - 5-7 hari siap
2. Beriklan di SOHO Directory juga bersama pautan kami lebih 860 blog
Bila sudah sedia untuk sertai ABDR, boleh hubungi saya.

Saturday, November 22, 2014

Ulasan Kelas Blog- Hifzaila

Teks: Aishah Hussein

Alhamdulillah.  Sudah bermula cuti sekolah.  Ibu-ibu yang lebih seronok kerana dapat bercuti menyiapkan persediaan anak-anak ke sekolah.
Hari ini kami akan membawa si adik ke ujian "grading" bagi kelas taekwando.  Selepas itu inshaallah akan ke rumah sepupu en suami bertemu sanak-saudara kerana esok ada kenduri kahwin di sana.  Cuti ini tiada perancangan ke mana-mana.  Inshaallah jika diizinkan Allah, saya akan mengadakan beberapa kelas asas blog secara offline bulan Disember.  Itupun hanya pada hari Selasa, Khamis dan Jumaat.  Jika ada yang berminat pada hujung minggu, mungin akan dipertimbangkan.  Jadi jika ada yang berminat boleh hubungi saya di fb atau melalui emel.

Ok. Saya nak pergi selesaikan tugasan rumah dan menjenguk pokok di taman kecil saya.  Sementara itu kalian boleh baca ulasan peserta kelas blog ini ya.

Sumber : http://hifzaila.blogspot.com/2014/10/throwback-thursday-1-pengalaman-kelas.html

Saya mula mendaftar kelas asas blog penulisan seingat saya Februari 2014. Apa yang mendorong saya mendaftar kelas ini?

Saya mahu menulis secara serius, menulis blog bagi menjana pendapatan sampingan. Bagaimana blogger dapat menjana pendapatan...? Saya tak tahu. Sebab tu saya masuk kelas ni dan belajar sebanyak mana yang boleh. Lagipun, bukan saya tak pernah menulis blog, cuma blog yang ada sekadar di pinggiran saja (untuk suka-suka).
Dah hampir 9 bulan sejak saya mendaftar kelas ini, dan alhamdulillah telah siap semua tugasan. Disebabkan tema hari ini adalah throwback, marilah mengenang kisah silam sekejap ye.

Saya mulanya berniat untuk kembangkan bakat menulis. Saya bukanlah pandai menulis cuma saya suka menulis. Tapi sejak dah beranak kecil ni, saya dah jarang menulis. Maka hilang satu cara saya 'escape' daripada kehidupan saya sehari-hari. Saya juga tak pandai nak membebel (ye ke?) dan salah satu cara saya membebel melalui penulisan. Tapi saya tulis untuk simpanan sendiri dan kongsi dengan kawan-kawan rapat je. Tak ada niat nak jana pendapatan atau berbisnes pun melalui blog. Semata-mata menulis. Cita-cita biasalah nak tulis buku lah, artikel majalah lah...tapi tak tahulah jika masa depan Allah makbulkan cita-cita sekian lama tu.

Bila dalam kelas asas blog ni, kelas online saja. Hanya ikut tugasan yang dah ditetapkan langkah demi langkah. Ikut masa sendiri, masa adalah fleksibel dan jika cepat anda siapkan tugasan, cepatlah habis kelas. Jangan rasa terbeban sangat dengan tugasan-tugasan ni, bukannya cikgu online nak marah pun sebab tak ada had masa nak kena siapkan. Cuma, sayang kalau tak siapkan sebab kita dah bayar. Rugi.

Saya ambil pakej RM200. Saya memang dah niat nak mula kelas ni bila saya dapat bayaran kerja-kerja freelancing saya. Alhamdulillah dengan pelaburan yang dibuat. Saya dapat lebih daripada apa yang saya bayar. Saya bukan setakat belajar menulis blog (bagi yang memang pro, tak mengapalah, tapi saya tidak), saya belajar berbisnes kecil-kecilan dan dropship sebab pakej RM200 ni automatiknya saya jadi Rakan Niaga juga. Iaitu belajar menulis blog dan berbisnes dengan mempromosi produk-produk Akademi Bekerja Di Rumah. Mula-mula memang tak tahu macamana nak buat bisnes ni, tapi bila dah lama-lama, akan terbiasa dan mula faham. Hinggalah saya bina kedai online saya sendiri - Hif Online Store; yang kini produk utamanya adalah pek nasi arab segera jenama Al-Bayt; di samping produk-produk makanan yang lain.

Bermula dengan hanya niat tulis blog dengan serius, melarat ke bisnes dan menambah jaringan kenalan. Juga mengenali orang-orang yang hebat dan usahawan-usahawan yang berjaya. Bergaullah dengan orang yang berjaya supaya kita juga suatu hari nanti akan berjaya seperti mereka. Insya Allah.

Friday, November 21, 2014

Kek Victoria Sandwich

Teks: Aishah Hussein
Foto: Koleksi sendiri

Alhamdulillah.  Salam hari Jumaat.  Moga kita semua diberkati Allah semua.

Setelah asyik melihat Kek Victoria sandwich lalu lalang di dalam instagram, saya teruja untuk mencuba membuatnya.  Alhamdulillah, 3 hari lepas berjaya membuat VSC yang berbentuk 4 segi.

Entah mengapa, susah nak berhenti makan kek ni rupanya.  Sedap sangat, memang kena dengan krim (saya guna Swiss Meringue Butter Cream).   Untuk mengelakkan dari menambah kalori, cepat-cepatlah berikan kepada jiran-jiran kek ini.   Boleh juga cuba guna "Krim cream cheese" atau "whip cream" bersama kek ini, tetapi saya lebih suka swiss meringue.



Kek Victoria Sandwich
Resipi asal: The Kitchen Guardian
Bahan-bahan
250g butter asli
250g gula castor
250g tepung naik sendiri
250g telur
1 1/2 tsp vanilla
3 sudu besar susu
1 botol jam strawberi atau raspberi

Cara-cara:
1. Pukul butter bersama gula sehingga kembang.
2. Masukkan telur dan pukul sehingga sebati.
3. Masukkan tepung sedikit-sedikit.
4. Masukkan susu dan kaup sahaja.
5. Bakar dalam tin 8 inci selama 20-25 minit atau sehingga masak.  Bergantung kepada oven masing-masing.
6.  Untuk hiasannya, krim disapu di atas lapisan kek yang ertama.  Diikuti dengan jam beri.
7. Lapis kek kedua di atas nya.  Andai tidak suka untuk menghias di atas nya, sudah cukup hanya taburkan serbuk snow.
8. Kek perlu disimpan di dalam petisejuk supaya tahan lebih lama.

Thursday, November 20, 2014

Ikan Masak CIli Angah

Teks: Aishah Hussein

Alhamdulillah.  Tinggal sehari lagi hari bersekolah anak-anak.  Tetapi sekolah menengah sudah mula bercuti awal.  Ada hari tertentu sahaja yang perlu ke sekolah.  Jadi Angah hanya duduk di rumah.  Ada hari dia akan pergi bermain futsal, jadi ibu lah yang kena menghantar dan mengambil.

Angah, walaupun seorang lelaki sejati :) tetapi jiwanya minat untuk cuba memasak.  Seperti biasa, ada hari yang ibu malas nak masak, angah akan dengan rela hati menawarkan diri untuk masak.  Ibu sangat gembira kerana asyik makan air tangan sendiri aje, rasa jemu tu memang ada.

Seperti biasa, kalau Angah yang masak, dia akan masak apa yang dia suka.  Jadi semalam dia masak Ikan Masak Cili Hijau.  Menu ini sebenarnya kami pernah makan di Restoran Shaaz di Seksyen 19, Shah Alam tetapi mereka menggunakan Ikan Talapia.  Siap ada petai lagi dalam tu.  Tetapi hari semalam hanya ada ikan Selar, maka jadi lah Ikan Selar masak Cili.  Kali ini cukup rasa, masin, pedas, manis.  Ibu bagi 9 dari 10 markah.  Makan berdua nasi 2 pot pun habis macam ni.  Siap berjanji dengan diri sendiri, malam ini hanya makan lauk sahaja, kononnya lah ;)

Ikan Masak Cili


Bahan-bahan
1 ekor Ikan Talpia bersaiz besar (Kami gunakan 2 ekor ikan Selar yang sedang)
15 biji Cili padi (ikut kepedasan yang disukai) }tumbuk/mesin halus
5 Cili Hijau }tumbuk/mesin halus
5 ulas bawang merah} ditumbuk
2 ulas bawang putih} ditumbuk
1 labu bawang besar) dihiris
Garam
Gula
Minyak untuk menggoreng ikan dan juga untuk menumis sambal

Cara-cara:
1. Goreng ikan sehingga garing.
2. Tumis bawang yang ditumbuk dengan minyak.  Setelah naik bau, masukkan cili.  Goreng sehingga sedikit garing. Masukkan gula sedikit.
3.  Masukkan air jika mahu ada kuah sedikit.  
4.  Masukkan garam, bawah besar dan  asam keping.  Masak sehingga pekat.
5.  Boleh tuangkan sambal di atas ikan terus atau boleh juga masukkan ikan ke dalam kuali sebentar dan gaul seketika sehingga ia disaluti dengan sambal.
6.  Sudah siap, boleh dihidangkan bersama salad.

Kami berdua memang tersangat lapar.  Tidak ada masa untuk hias-hias lagi.

Saturday, November 15, 2014

Syukur setiap saat yang Allah beri

Teks: Aishah Hussein

Alhamdulillah.
Sudah berada di hujung minggu.

Seminggu berlalu.  Masa saya diisi dengan kesibukan hal dunia dan akhirat.  Dulu masa nak berhenti kerja ingatkan saya akan jemu menunggu masa.  Rupanya sekarang ini masa 24 jam pun tidak cukup.  Sememangnya begitulah lumrah kehidupan kita.  Tidak pernah cukup.  Cuma saya teringatkan satu pesanan yang selalu diberitahu oleh guru-guru.  Jika kita rasa kita tidak cukup masa di dalam hidup, bacalah Quran.  Inshaallah masa kita akan jadi lebih berkat dan kerja kita akan lebih tersusun dan terancang.

Apa yang saya sibuk sangat minggu lepas ya.  Hmm.  Pertamanya saya isikan masa saya dengan kelas-kelas agama dan juga kelas "baking".  Dan juga menyiapkan tempahan rakan-rakan.  Tempahannya sikit aje, kecoh aje lebih.  Sejak sudah sihat, saya bagai didatangkan satu semangat untuk meneruskan minat "baking" saya.  Jadi saya akan ambil tempahan mengikut kadar kemampuan sahaja.  Cuma saya selalu memohon pada Allah, apa juga minat dan hobi saya jangan sampai ia mengurangkan masa saya dengan Allah.

Nikmatilah gambar yang tidak seberapa ini.

  Congo Bar


Salted Caramel Chocolate Cake


Saturday, November 8, 2014

Belajar dan belajar

Teks: Aishah Hussein

Alhamdulillah.
Tambah ilmu dunia dan akhirat.  Tiada noktah untuk ilmu dan tiada makna malu untuk belajar walau usia sudah lanjut.  Ketika saya hadir ke kelas agama di Bukit Jelutong, ramai makcik-makcik yang sudah berumur yang bersama kami.  Tidak kurang juga ibu-ibu muda.  Yang seronok anak-anak kecil juga boleh dibawa.  Kelas lebih santai dan anak-anak juga akan rasa biasa dengan suasana menuntut ilmu sebegini.
Semakin kita belajar semakin banyak yang kita tidak tahu.  O begitu rupanya, o begini rupanya.  Tiada istilah aku sudah tahu semuanya.  Semuanya ilmu yang akan mengukuhkan ilmu dan iman di dada.

Bagi warga Kota Bharu, kalian yang suka belajar secara "offline" boleh daftar  untu kelas ini ya.
Tarikh: 29 Nov 2014, Sabtu.
Boleh daftar melalui saya.
PM ke facebook: aishah.hussein7
atau emel:noraisah.hussein@gmail.com


Yang minat untuk belajar asas blog secara "one-to-one" bagi kawasan Johor Bharu, 
Tarikh: 22/11/14 dan 29/11/14
Tempat terhad hanya untuk 5 orang sahaja bagi 1 sesi.

Bagi kawasan Shah Alam,
Tarikh boleh dibincangkan. 
Hari: Isnin, Selasa, Khamis dan Jumaat.

Bagi semua tempahan kelas offline di atas hubungi saya jika berminat:
Facebook: aishah.hussein7

Tuesday, October 28, 2014

Murah atau mahal?

Teks: Aishah Hussein

Alhamdulillah, 4 hari lagi menuju November.  Selepas itu 2 bulan akan cepat sahaja berlalu menuju tahun baru 2015 pula.  Walaupun masih belum sampai 2 tahun saya berhenti kerja tetapi saya rasa seperti sudah lama.  Bukan kerana bosan duduk di rumah tetapi banyak benda yang saya tidak dapat buat sebelum ini kerana kesibukan dengan tugas di pejabat sudah dapat saya lakukan kini.

Ketika saya mula-mula berhenti kerja dulu, saya memang hendak berehat dulu sambil-sambil buat bisnes online.  "Baking" saya sudah tolak tepi hanya sebagai hobi sahaja.  Ambil tempahan pun hanya suka-suka.  Minat masih ada tetapi kesihatan tidak mengizinkan.  Alhamdulillah, saya ditemukan dengan rawatan alternatif Ceragem dan juga dari pengamalan pemakanan sunnah, lutut saya juga sudah kembali pulih.  Walau bukan 100% tetapi tidak seteruk dulu lagi.

Apabila nikmat kesihatan Allah beri kembali, saya sudah mula kembali ke hobi "membakar" saya.  Betapa saya sudah jauh ketinggalan dengan perkembangan dunia "baking".  Banyak resipi-resipi yang baru bagi saya tetapi sebenarnya sudah lama ada di pasaran.  Bermula bulan lepas, saya sudah mula menambah ilmu dan mencyba beberapa koleksi resipi baru.  Mungkin bukan untuk jual secara besar-besaran tetapi ilmu yang saya pelajari adalah untuk anak cucu saya nanti inshallah.

Ketika membuat kiraan untuk meletakkan harga, saya dapati harga yang saya buat sebelum ini terlalu jauh murah dari harga-harga di pasaran.  Ketika saya pergi ke bengkel akaun anjuran ABDR, trainer ada menyebut setiap sen perlu dikira dan dimasukkan ke dalam modal.  Jangan terkejut bila hujung bulan kita dapati jualan banyak tapi untung kosong, silap-silap rugi lagi.  Lebih-lebih lagi sekarang, dengan harga minyak naik, setiap penghantaran produk perlu masukkan caj penghantaran.  Kalau tidak mahu buat penghantaran, minta pelanggan datang ambil di rumah.  Nama pun "homebased business", bisnes dari rumah.


Kembali kepada harga produk, pelanggan akan buat perbandingan setiap kali membeli produk.  Contoh:
 Congo Bar si A dengan si B.  Kenapa harga A lagi mahal dari B.
Pelanggan yang tidak tahu atau tidak mahu ambil tahu tentang harga bahan mentah produk akan mempersoalkan kenapa si A jual mahal, kenapa si B jual murah.

Sebagai seorang pelanggan, kita patut tahu dan boleh bertanya kepada si A, apa brand yang dia gunakan.  Mungkin si A guna Butter Asli dan si B guna Butter campuran.  Itu sudah ada banyak perbezaan harga.  Chocolate chip yang digunakan si A juga dari jenama yang mahal seperti hershey bukan chocolate chip yang murah.

Sebagai pembeli, kita ada hak untuk membuat pilihan.  Jika mahu produk yang sedap dan ada bajet lebih boleh beli dari A tetapi jika tidak kisah dengan rasa atau bajet kurang boleh beli dari B.  Jangan banding-bandingkan harga secara tidak waras dan mengutuk dan memburuk-burukkan penjual.

Sebagai penjual pula, kita pula harus menerangkan kepada pembeli.  Tidak perlu memberitahu harga tetapi cukup sekadar menerangkan yang kami menggunakan bahan mentah dari jenama yang bermutu dan berjenama sekian-sekian.

Kedua-dua pihak harus bertenang dan bersikap secara terbuka.  Baru proses jualbeli berjalan dengan berkat.

Saya menulis hanya dari pengamatan saya di dinding-dinding fb dan juga insta.  Banyak keluhan dari penjual yang dikutuk dan dimarah kerana harga.  Saya tumpang simpati kepada mereka.  Kita bukan selama-lamanya menjadi penjual dan bukan setiap masa menjadi pembeli.  Ada ketikanya kita akan berada di kedudukan yang berbeza.  Jadi bertimbangrasa apabila kita berada di setiap kedudukan.

Saturday, October 25, 2014

Salam Maal Hijrah

Teks: Aishah Hussein

Salam Maal Hijrah.  Semoga tahun baru ini bakal membawa kehidupan yang lebih berkat dan dirahmati Allah buat kita semua.

Bagi yang mahu mula bisnes online boleh mula dari sekarang.  Mula dengan hanya blog kedai.  Belajar menggunakan medium percuma dahulu kemudian bila sudah ada untung baru kembangkan dengan website yang ada shopping cart.

Baca dulu ulasan protege kami di sini.

Semuanya bermula selepas timbul kesedaran saya perlu lakukan sesuatu untuk mengisi masa saya selain dari membuat rutin harian sebagai seorang surirumah.
Alhamdulillah, seorang sahabat baik saya telah membuka lorong memperkenalkan FB Kak Masayu tentang iklan kelas untuk SOHO ni kepada saya Ogos lepas. Sudah lama tercari-cari individu yang menawarkan perkhidmatan sebegini. Saya rasa saya perlukan bimbingan dari yang berpengalaman walaupun sebelum ni saya dah pernah buat blog saja-saja, suka-suka sampaikan terbengkalai dan saya dah tak ingat apa nama blog tu. hehe
Bermula dengan perkenalan dengan Kak Masayu, beliau telah perkenalkan pula saya kepada Guru Online kami iaitu Kak Aishah. Masa tu sangat teruja untuk belajar sampaikan tak tertanya pun tentang yuran kelas dan lain-lain. Kenal jer dengan Kak Aishah terus mula kelas. Dah diajar cara buat email dan buka akaun blog baru Kak Aishah tanya pasal bayaran. Hahaha.. Punyala semangat nak belajar
Pendek cerita, selepas diterangkan tentang pakej yang ditawarkan dan yuran yang perlu dijelaskan serta apa kelebihan yang boleh dapat dari penyertaan kelas ini, saya memilih untuk mengambil tawaran pakej Kelas Asas Blog & Fanpage memandangkan saya sudah memiliki fanpage di Facebook untuk kedai online saya
Yuran kelas yang ditawarkan sangat berpatutan dan berbaloi dengan ilmu yang saya perolehi memandangkan waktu pembelajaran adalah sangat fleksibel bergantung kepada saya yang sentiasa mempunyai kekangan untuk menguasai gajet-gajet seperti laptop atau ipad dek kerana berebut dengan anak-anak
Kak Aishah memang sangat efisien mengajar kami jika diajukan pelbagai soalan dan juga sabar melayan pertanyaan saya yang agak perlahan pencernaan maklumatnya . Hihi.. Saya memang kurang minat untuk mengetahui tentang fungsi-fungsi komputer atau teknologi maklumat ni. Tetapi walau apapun, kelas berlangsung dengan penuh harmoni dan santai serta sangat mesra seperti sudah lama berkenalan. Memang bagaikan seorang kakak melayan kerenah si adik  Terima kasih Kak Aishah.
Tidak dilupa juga kehadiran rakan-rakan penulis yang lain yang sama-sama membantu memberikan idea dan pemahaman, Kak Saniah dan Kak Mon yang pertama kali saya kenal di dalam group kelas kami
Saya sangat bersyukur ditemukan dengan mereka yang sama-sama berkongsi pengalaman sebagai surirumah dan memberi tunjuk ajar bukan sahaja secara formal juga secara tidak formal. Terima kasih diatas sokongan Cikgu Kak Aishah serta Kak Saniah dan Kak Mon.
Oklah, sampai sini dulu perkongsian bagaimana bermulanya proses pembelajaran melalui tawaran kelas secara online untuk para surirumah ini. Satu usaha yang sangat bagus untuk kami sama-sama menaikkan kredibiliti kami sebagai surirumah yang bukan lagi seperti ibu-ibu atau nenek-nenek kita seperti zaman sebelum ini. Kami juga perlu menyiapkan diri menghadapi dunia masa depan yang lebih mencabar dalam mendidik anak-anak di zaman teknologi maklumat tanpa sempadan ini
Sekian dulu daripada saya. Terima kasih buat semua dan anda yang berminat untuk sertai kelas ini, JANGAN teragak-agak lagi untuk menyertainya kerana ianya suatu pelaburan yang sangat berbaloi dan bermanfaat.
Berkenalan dengan pemilik Kedai Online ColourfulTulips LittleShop
Fadhlina Yaacob
Kelas Asas Blog Bisnes.
Singgah juga di sini http://fadhlinayaacob.blogspot.com/

=========================

Pendaftaran bagi kelas-kelas berikut dibuka setiap hari.
Bergabung bersama kami 830 blog.
1. Kelas Asas blog dan penulisan} - online & offline
2. Kelas asas blog, fan page, mula bisnes} - online & offline
-produk sendiri
-makanan sunnah
-telekung solat borong dan runcit http://gedungtelekungsolat.blogspot.com/
-produk islamik
-projek raya http://dropshipbisnesmakanan.blogspot.com/
3. Kelas Asas Blog dan Penulisan Kreatif
4. Kelas belajar iklan mudah.my
5. Kelas asas urus akaun wahm/soho
Bengkel offline- 8 Nov 2014, Sabtu di Shah Alam
Grup Coaching - 4 Nov 2014, Selasa di Bandar Tun Hussein Onn
Kelas Online - 
30/10/14, Khamis pagi
2/11/14, Ahad pagi
6. Kelas penulisan ebook pertama - online dan offline
8. Pendaftaran pengurus online - online dan offline
9. Kelas asas wordpress
Servis yang kami ada:
1. Tempahan blog bisnes - 5-7 hari siap
2. Beriklan di SOHO Directory juga bersama pautan kami lebih 830 blog
Bila sudah sedia untuk sertai ABDR, boleh hubungi saya.

Untuk sebarang pertanyaan lanjut hubungi saya:
Facebook: aishah.hussein7

Tuesday, October 21, 2014

Ulasan ebook Super Wahm Super Mom

Bagi yang masih berfikir-fikir sama ada untuk terus bekerja atau menjadi WAHM.
Baca dulu ulasan ebook Super Wahm Super Mom.

Sumber: http://www.studiokenaria.com/2013/10/inspirasi-super-wahm-super-mom.html

Masih tertanya-tanya samada pilihan untuk bekerja dari rumah adalah langkah yang betul? Mungkin ada yang masih berbelah bagi, samada kerana tiada sokongan dari keluarga & rakan-rakan. Atau mungkin juga tiada kenalan yang boleh dijadikan panduan atau contoh.

Saya juga mengalami masalah yang lebih kurang sama pada awalnya. Alhamdulillah, kini sudah masuk tahun ke-5 saya bergelar Work At Home Mom. Pada ketika itu, kebanyakan bahan bacaan yang menjadi rujukan saya adalah terbitan dalam bahasa inggeris. Dan satu-satunya buku yang saya menceritakan 101 kisah-kisah inspirasi ibu-ibu yang bekerja dari rumah ialah, Chicken Soup for the Soul: Power Moms.

Tapi kini, atas usaha Puan Masayu Ahmad, buku Super Wahm, Super Mom telah diterbitkan pada Mac tahun 2013. Apa yang menarik tentang ebook ini ialah, selain tips untuk menguruskan rumah sambil menjalan perniagaan SOHO, ia turut memaparkan pengalaman 15 wanita yang bergelar WAHM

Kenapa saya dan rakan-rakan WAHM yang lain cukup positif serta suka untuk mengajak kaum ibu yang bekerjaya, mempertimbangkan pilihan bekerja dari rumah? Saya petik salah satu perenggan kesukaan saya.

"Selagi mana wanita itu bergelar isteri dan ibu, maka rumahlah tempat terbaik untuk kita kembali. Kembalikan kegemilangan wanita di zaman Rasulullah, dengan trend perkembangan internet memberangsangkan kita mampu lakukan sesuatu. Sesuai dengan fitrah dan tuntutan dalam Al-quran dan sunnah, kita kembali ke tempat asal namun bukan sekadar duduk dalam tempurung. Usaha kita, kerana mahu mengembalikan pesona didikan anak-anak bermula dari hasil air tangan ibu. Insya-Allah, saya percaya wanita-wanita yang berkongsi pengalaman di dalam ebook ini adalah wanita hebat yang sudah punya keputusan dan pilihan yang tepat. Dan saya juga amat yakin, kalian yang membaca ini juga akan mengambil langkah dan jalan yang sama. Semoga kita sama-sama meraih kejayaan dunia dan akhirat"
Masayu Ahmad 24.2.2013


Berikut ada bab-bab kandungan dalam buku tersebut.

Bab 1: Apa itu wahm, sahm, soho
Selain penerangan jelas tentang istilah & mitos WAHM, SAHM & SOHO, dalam bab pertama, penulis menyenaraikan pelbagai kelebihan, keistimewaan bekerja dari rumah dan kenapa ianya sesuatu perkara yang sangat menyeronokkan. Antaranya ialah :
"Boleh merasai ketenangan di kampung dan bercuti pada bila-bila masa. Betapa ramai orang yang sangat sukar mendapat cuti ketika anak sakit. Betapa ramai orang hanya tunggu hujung tahun semata-mata mahu bercuti, sedangkan kita boleh pilih dan ubah cara biasa itu. Lakukan perkara-perkara biasa dengan sentuhan luar biasa. Walau bercuti masih boleh membuat kerja atau rutin harian."

Bab 2: Mengambil keputusan bekerja dari rumah
Tiga wanita berkongsi pengalaman & pandangan melalui situasi yang berlainan berkenaan keputusan untuk bekerja dari rumah.
"Kita lihat beberapa pandangan berikut, iaitu Rubiah Ruslan sedang berfikir-fikir untuk meletak jawatan. Izam Suziani adalah bekas kakitangan kerajaan yang bekerja sebagai doktor, telah pun meletak jawatan. Manakalah Hanisah Noor mempunyai pengalaman tegar bekerja sendiri tanpa perlu meletak jawatan bermula dari kosong sehingga sukses mampu berdikari mengusahakan bisnes. Soroti tiga pandangan ini dan kalian berada dalam situasi yang mana."

Bab 3: Kisah Inspirasi Wahm, Soho
Ikuti kisah pengalaman 11 WAHM dari pelbagai latar belakang & pekerjaan. Antaranya,
Norazizah Ruslan (Business & health advisor)
Lyna Noh (Malaysian Mums Biz Network)
Faziatun Nisa (Chocville Online Choc Boutique)
Harlinda Halim (Malaysian Work-At-Home-Mom Community)

Bab 4: Cabaran bekerja dari rumah dan solusi
Bab 5: Tips sukses urus masa
Bab 6: Tips urus tenaga super mama
Bab 7: Tips urus rumah tangga
Bab 8: Tips motivasi surirumah terhebat
Seterusnya, dalam bab 4 - 8, penulis menceritakan dengan lebih dalam tentang cabaran-cabaran yang bakal dihadapi jika anda mengambil keputusan untuk bekerja dari rumah. Berada di rumah, menguruskan keluarga selama 24 jam, 7 hari seminggu, bukanlah perkara yang mudah. Apatah lagi jika kita turut mengendalikan perniagaan sendiri. Pengurusan masa, tekanan keluarga, masalah kewangan, kekurangan tenaga & stamina adalah antara yang perlu diberi perhatian. Apa yang saya suka, Masayu ada berkongsi pelbagai tips untuk menguruskan sebarang cabaran atau tekanan sepanjang menguruskan rumahtangga & perniagaan di rumah.

Dan apabila tiba masa kita kekurangan motivasi untuk meneruskan tugasan, boleh kita cuba beberapa cadangan dan panduan yang telah disenaraikan oleh penulis. InsyaAllah buku ini boleh menjadi teman terbaik kita.

Tulisan Masayu adalah santai dan sangat mudah difahami. Kandungannya tidak bersifat teknikal atau analitikal jadi para pembaca tidak akan merasa keliru dengan apa yang dibaca. Di penghujung buku, penulisnya turut berkongsi satu kisah teladan antara Rasulullah s.a.w dengan puteri baginda iaitu Fatimah r.a. yang menyentuh tentang kepentingan dan betapa besarnya nilai seorang wanita menguruskan rumahtangga di sisi Allah s.w.t.




Untuk pembelian ebook ini boleh klik di sini

Thursday, October 16, 2014

Ilmu adalah amanah


Teks: Aishah Hussein

Alhamdulillah.  Sesi menambah ilmu sudah selesai dengan jayanya semalam.
Terima kasih banyak-banyak kepada Cikgu Sheriza kerana sangat banyak memberi tips.  Kata beliau, nak jadi Cikgu ni kena beri semuanya.  Tidak boleh sorok-sorok ilmu ketika dalam kelas.  Kalau student tanya jawab dengan ikhlas.  Kalau nak sorok-sorok memang tak perlu jadi cikgu.

Dari saya pula, ilmu adalah amanah untuk diamalkan.  Untuk memberi kepada orang lain bukanlah secara percuma sahaja.  Ada yang boleh diberikan percuma tetapi atas rasa hormat kepada guru yang telah membuat modul kelas dan resipi yang diolah sendiri, jadi saya tidak post semua resepi ke dalam blog atau fanpage sesuka hati saya.  Melainkan guru tersebut sudah memberi keizinan.

Untuk dapat ilmu, perlu banyak membaca dan berguru.  Boleh google di internet untuk dapatkan resipi.  Macam-macam versi ada cuma tips dan teknik itu yang saya cari setiap kali saya pergi ke kelas-kelas baking.  Resipi yang digunakan mungkin lebih kurang aje dengan resipi kita.  Tidak perlu memperlekehkan guru pula.  Pergi dengan gelas yang kosong, isi dengan air baru.  Kita akan jadi manusia dan pelajar yang lebih mensyukuri kepada nikmat Allah.



Tempahan kek ini akan dibuka tidak lama lagi :) Saya suka sangat rasa kek ni



Yang ini juga sedap.  Rasanya cream chees filling macam aiskrim bila makan waktu sejuk.

Ok lah.  Saya nak pergi selongkar peti sejuk.  Makan sambil buat persedian untuk tempahan esok.

Kalau minat nak belajar boleh klik kat sini ya untuk senarai guru-guru kelas baking.


Sunday, October 12, 2014

Masa berlalu dengan pantas

Teks: Aishah Hussein

Alhamdulillah.
Masa berlalu dengan pantas sekali.  Mohon maaf kerana tidak sempat mengemaskini blog.
Banyak urusan di luar dan juga menguruskan hal anak-anak kerana en suami bertugas di luar sebaik sahaja hari raya ke 2.

Sempat juga saya membuat kek Red Velvet untuk kawan anak-anak dan cookies untuk pelanggan (sebenarnya untuk raya tetapi sebab oder saat terakhir saya terpaksa tolak.  Tetapi pelanggan tetap mahu juga lepas raya, jadi saya buatkan juga selepas raya).  Alhamdulillah.  Tempahan cookies tidak lah banyak cuma buatkan untuk pelanggan yang selalu oder sahaja. Terima kasih kepada siapa yang oder tu ya :)

Gambar kek untuk tatapan semua.


Friday, October 3, 2014

Nikmat bekerja dari rumah

Teks: Aishah Hussein

Alhamdulillah.
Sudah lama tidak bersesak pagi-pagi hari.  Hari ni perlu hantar en suami dan juga tempahan Red Velvet.  Jadi terpaksalah masuk highway.  Masa pergi en suami yang pandu kereta tetapi saya yang duduk sebelah pun rasa stres.  Semasa balik terpaksalah memandu.  Sambil-sambil memandu terus panjatkan kesyukuran sebab saya saya hanya bekerja dari rumah.  Tidak perlu lagi memandu di dalam keadaan stres setiap hari pagi dan petang.

Terima kasih Allah.

Sempat bawa si kecik beli sarapan sebab hari ini sekolah dah mula bercuti sehingga Selasa.  Ada lah teman di rumah selain si Hikari(Hikari ni bukan boleh buat kawan, makan tidur aje kerjanya).  Boleh lah disuruh sapu daun-daun yang berguguran sambil ibunya ni menyemai benih-benih sayur yang saya baru dapat 2 hari lepas.  Mudah-mudahan menjadi lah hendaknya.



Yang nak beli benih boleh ke blog Diana Demiyah.  Macam-macam benih ada.  Boleh beli online.  Servis pun cepat.

Itu antara yang disukai oleh pelangan.  Cepat respon apabila pelanggan emel atau pm.  Tetapi sebagai pembeli kita perlu faham juga, mereka yang bisnes dari rumah juga ada tanggungjawab lain.  Bukannya 24jam mengadap laptop dan gajet.  Walau semua tiu boleh akses melalui telefon tetapi buakan setiap saat nak menjawab soalan kita.  Mereka juga ada kerja yang perlu disiapkan, ada anak-anak yang perlu diberi perhatian.  Itu adalah matlamat utama mereka.  Semoga kita saling faham memahami ;)

Yang nak mula bisnes online atau nak buat kedai online.  Teapi tidak ada cukup bajet.
Boleh hubungi saya.  Kami ada PAKEJ MAMPU MILIK.  Jika ada produk sendiri boleh guna produk sendiri.  Jika tiada kami sediakan produk.

Untuk sebarang pertanyaan lanjut hubungi saya:
Facebook: aishah.hussein7
Emel di noraisah.hussein@gmail.com


Wednesday, October 1, 2014

Masih belum terlambat untuk mula

Teks: Aishah Hussein

Alhamdulillah.
Sudah bermula bulan Oktober.  Rasa baru semalam anak mula persekolahan awal Januari.  Pejam celik sudah mahu hampir ke penghujung tahun.
Walau duduk di rumah tetapi saya tetap sibuk dengan dunia online dan juga offline.
Selagi kita hidup, selagi itu tugas belum selesai.

Syukur atas masa yang Allah berikan.  Matlamat untuk berhenti kerja sebelum umur 50 juga sudah tercapai.  Walau agak terlambat tetapi tiada apa yang terlambat selagi kita tidak mula. Eh betul ke saya merepek ni.  Kalau dalam bahasa orang putih tu, "It's never too late to start".  Kadang-kadang malu juga bila saya pergi ke kelas-kelas IM ataupun kelas "baking", ramai yang jauh lebih muda dari saya. (Kalau kelas agama ok lagi sebab memang golongan yang lebih tua dari saya yang ramai)  Tetapi saya niatkan ilmu yang saya belajar ini bukan untuk saya seorang.  Mungkin saya tidak dapat gunakan semuanya untuk diri sendiri tetapi saya dapat turunkan ilmu ini kepada anak-anak, protege dan agen-agen saya (wah dah bunyi macam james bond pula).  Mudah-mudahan ilmu yang saya kongsikan dengan mereka dapat membantu saya di sana.  Itu sahaja harapan saya.
Maaf hari ini merapu sikit.

Okay.  Saya nak pergi lipat kain sambil layan drama.
Sementara itu, boleh baca di sini ya, ulasan ebook Super Wahm Super Mom

  Alhamdulillah..kini saya selesai membaca ebook ini. Ebook yang membuat saya terfikir tentang `SUPER`.Adakah  perkataan `SUPER` ini boleh membuat kita jadi `Super Woman`. Cuba menjadi bijak menguruskan masa, keluarga dan diri. YA!!..EBOOK INI
 MEMBERI PANDUAN DAN KITA MENGURUSKAN

  Ebook ini amat-amat sesuai bagi surirumah mahupun wanita yang bekerjaya. Ibarat untuk orang yang sibuk khususnya wanita. Ebook ini banyak memberi panduan tentang pengurusan masa, tenaga,motivasi serta nilai-nilai murni melalui perkongsian berpengalaman. Adakah seronok berkerja di rumah??.. Ebook ini ada jawapannya.

  Ebook ini membuka jalan pada saya dalam menguruskan masa. Ini kerana saya berhenti kerja selepas melahirkan anak pertama saya. Di susuli anak ke 2 selepas setahun. Saya mempunyai minat menjahit. Alhamdulillah, saya dapat berguru. Tetapi bab pengurusan masa adalah masalah utamasaya. Alhamdulillah, kini saya ada panduan itu.

  Saya juga mempunyai masalah tenaga. Bila dah penat, saya akan stress. Bila banyak yang saya hilang terutama minat serta matlamat saya. Badan penat, hendak menjahit jadi malas, maka matlamat hilang..rugi bukan??. Ebook ini memberi saya cara merawat stress saya. Motivasi serta nilai-nilai positif juga memberi saya semangat.

  Saya suka membaca kisah Puan M dalam ebook ini. Berhenti kerja di saat-saat ekonomi keluarga tidak kukuh serta tahap  kesihatan yang merosot. Tetapi berkat usaha, ikhtiar, doa serta tawakal kini dia telah pun berjaya. Malah urusannya hanya di rumah. Tidak percaya bukan??. Begitu juga saya. Tetapi bila pengalaman yang di kongsikan, ia memberi suntikan baru kepada saya. Malah pengalaman orang lain juga dapat membuka jalan kepada kita.

    Dahulu saya hanya tahu `full housewife`. Kini ebook ini membuka minda saya lebih dari `full housewife`, Ebook yang menerangkan dengan lebih lanjut serta mendalam tentang:
WAHM (Work At Home Mom)
SOHO (Small Office Home Office)
SAHM (Study At Home Mom)
 SAHM (Stay At Home Mom)
  Ebook ini memberi panduan pada saya bagaimana menjana pendapatan melalui minat serta dari rumah. Yang pasti belajarlah dengan yang Pakar. Pakar bermaksud mahir serta berpengalaman dengan minat saya. Malah kita perlu sedia menerima kritikan serta positifkan diri. Ebook yang mengajar serta mendapat hasil dari BEKERJA DENGAN JIWA DAN SEPENUH JIWA.

  Jadi, kini tiada istilah duduk rumah tidak boleh dapat duit..bukan?? Malah surirumah seperti saya juga boleh membantu meningkatkan ekonomi keluarga. Yang penting ada panduan, rangka strategi  serta mengurusan masa.

Yang berminat nak dapatkan ebook ini boleh klik sini untuk harga PROMOSI


Saturday, September 27, 2014

Ulasan Kelas Blog Bisnes - Umi Arbee

Teks: Aishah Hussein

Alhamdulillah.
Selesai membakar Congo Bar lagi.  Kek Carrot untuk jamuan malam ini sudah selesai dibuat malam tadi.  Maish lagi dalam proses menyiapkan artikel untuk majalah.  Banyak gangguan pula hari ini.  Biasalah buat kerja saat terakhir memang banyak dugaan :)

Sementara itu, rakan-rakan boleh baca dulu ulasan protege ABDR ya.

Ulasan Kelas Blog Bisnes
Guru Online : anys idayu zakaria
Protege : Umi Arbee
sumber : http://panduansuribekerjadirumah.blogspot.com/2014/06/bagaimana-menempatkan-diriblog-di.html

Bagaimana menempatkan diri atau blog di carian teratas?

Bismillah. Syukur Allah dengan kuasaMu.
Blog yang hampir setahun diusahakan berada di tangga pertama, mukasurat pertama untuk carian google kata kunci qaseh gold bangi. Jujurnya saya mendapat ramai customer alam maya melalui blog. Kata mereka..jumpa di google. Bagaimana lakukannya?

Pokoknya ialah:
♧Pokok nombor 1. Menulis tentang kebaikan qaseh gold, bukannya kehebatan atau nawaitu menjual semata-mata. Sebarkan kebaikan. Usah segan. Bukan anda seorang yang tidak tahu. Masih ramai yang tidak tahu. Ini salah satu contoh cara menerangkan mengenai kebaikan habbatussauda' yakni salah satu ramuan dalam qaseh gold.

♧Pokok nombor 2. Tajuk adalah sangat penting. Fikirkan tajuk yang dapat menarik minat pembaca. Tempatkan diri dalam kasut pembaca. Apa yang pembaca mahu tahu. Misalnya menyebut tentang qaseh gold, ia ialah produk makanan. Untuk menelan makanan melalui tekak masuk ke perut semestinyalah apa yang ingin diketahui ialah kandungannya. Letakkan tajuknya..kandungan atau ramuan qaseh gold.

♧Pokok nombor 3. Bercerita dalam penulisan kita. Elakkan promosi iklan misalnya jualan murah, beli 2 percuma 1 atau sementara stok masih ada secara terus menerus tanpa henti. Usah gopoh. Berbalik kepada nombor 1, sebarkan kebaikan. Selitkan dengan cerita, nasihat atau tips yang berguna. Ini salah satu contoh cara bercerita perihal anak dengan menyelitkan iklan tonik rambut secara santai.

♧Pokok nombor 4. Jadilah lebih kreatif. Jangan sempitkan pada penulisan sahaja. Gunakan gambar yang menarik, audio atau video. Ini salah satu contoh cara menulis tentang qaseh gold menyokong penyusuan susu ibu dengan bantuan video.

♧Pokok nombor 5. Pertukaran link blog. Inilah untungnya bergabung dalam akademi. Setiap protege dan alumni wajib masukkan link sahabat akademi di blog masing-masing. Ini sangat-sangat membantu menaikkan blog kita. Walau bagaimanapun mesti rajin kemaskini blog.

Mahu tahu lebih jelas?
Mahu diajar dengan bimbingan cikgu?
Boleh hubungi saya.
Saya bermula sebagai anak murid akademi ini. Niat asal hanyalah untuk menghasilkan blog qaseh gold bangi. Setelah tamat belajar, cikgu menawarkan saya menjadi pengurus online akademi.
Saya terima kerana pokoknya:
♧tali ukhwah akademi ini sangat kuat.
♧saya gembira menjadi sebahagian dari akademi ini.
♧pengasas, cikgu dan sahabat banyak memberi tips mengurus masa dan rumahtangga dan lain-lain tips yang tak pernah terlintas di kepala.
♧pengurus online mampu menjana pendapatan 4 angka tanpa perlu keluar dari rumah.
♧cabaran bekerja di rumah jauh lebih hebat dari makan gaji, maka tempatkan diri dalam kumpulan sokongan yang sama dengan kita.
|moga dipermudahkanNYA|


Thursday, September 25, 2014

Bijak urus masa WAHM

Teks: Aishah Hussein

Alhamdulillah.
Salam pagi Khamis.
Mulakan dengan Bismillah.  Selesaikan tugasan mengikut senarai.  Tugasan seorang WAHM tidak pernah ada noktah.  Walau tidak ke pejabat berebut dengan orang lain di atas jalanraya, seorang wahm juga sibuk seawal pagi sebelum subuh.  Malah ada juga wahm yang perlu keluar menghantar anak-anak ke sekolah kerana lokasi sekolah yang jauh dari rumah dan bila pasangan masing-masing tiada di rumah (saya lah tu hihi).  Andai tidak dibuat jadual harian, memang tidak akan selesai mana-mana tugasan.  Perasaan nak buat semua benda dalam satu masa akan ada.  Stres pula yang akan menghambati kita.  Jadi senaraikan 20 tugasan sebelum tidur.  Pagi esoknya rujuk senarai semak.  Tandakan setiap tugasan yang telah selesai.  Selesai tugasan, kita boleh ambil masa untuk rehat sebentar dalam keadaan tenang.



Saya kongsikan sedikit sebahagian dari penulisan Pn Masayu dalam ebook Super Wahm Super Mom

Apa seronoknya bekerja dari rumah. Saya senaraikan 8 kegembiraan berikut.
1. Saya masih tidak terikat dengan siapa-siapa. Hanya terikat dengan majikan sebenar, yang membenarkan saya dilahirkan di muka bumi. Jadi walau di rumah atau di luar rumah saya masih ada aturan dengan majikan yang sebenar. Tetapi saya tidak terikat dengan manusia yang mengarah itu dan ini. Saya masih boleh melakukan apa sahaja agar tidak melanggar aturan dan sudah ada peraturan buat isteri dan wanita bekerja. Sama ada di dalam rumah
mahupun luar rumah. Buat pilihan yang mengembirakan 'Majikan' bukannya mengembirakan 'manusia'.

2. Saya masih boleh mengawal dan urus masa dengan kadar semasa sibuk, kurang sibuk atau semasa super sibuk. Apabila super sibuk dengan urusan kerja, keluarga, orang tua dan anak- anak, ambil masa untuk fokus bertenang, mula susun rutin dan lakukan dengan hati lapang.

3. Raih pendapatan dengan cara kita mahukan. Berapa banyak peluang yang ada di muka bumi ini untuk mencari rezeki. Malaysia adalah negara yang banyak sumber, cari peluang tersebut ia ada di mana-mana, asalkan kita rajin berusaha dan tidak putus asa. Hanya orang malas sahaja yang mencipta alasan, sama-sama berubah dan tentukan pilihan yang kita mahukan.

4. Bila-bila masa sahaja saya boleh ubahsuai soho saya. Ketika rajin menggebu menulis, saya boleh fokus menulis, ketika kanak-kanak riang mahukan perhatian, saya ubahsuai semula mengikut keperluan iaitu saya dan anak-anak masih boleh bersama dalam suasana yang kami sukai.

Bagi kalian yang ingin mengetahui cara rakan-rakan wahm menguruskan keluarga dan bisnes, boleh dapatkan ebook ini.  Banyak tips dan pengalaman dari mereka yang dikongsikan di dalam ebook ini.

Boleh klik sini untuk pembelian dan juga untuk dapatkan harga PROMOSI.
http://buku-online4u.blogspot.com/2014/05/pakej-ebook-101-idea-homebased-bisnes_1.html


Pendaftaran bagi kelas-kelas berikut dibuka setiap hari.
Bergabung bersama kami 830 blog.
1. Kelas Asas blog dan penulisan} - online & offline
2. Kelas asas blog, fan page, mula bisnes} - online & offline
-produk sendiri
-makanan sunnah
-telekung solat borong dan runcit http://gedungtelekungsolat.blogspot.com/
-produk islamik
-projek raya http://dropshipbisnesmakanan.blogspot.com/
3. Kelas Asas Blog dan Penulisan Kreatif
4. Kelas belajar iklan mudah.my
5. Kelas asas urus akaun wahm/soho-daftar-
Bengkel offline- 11 Oktober 2014, Sabtu di Shah Alam
Grup Coaching - Minggu kedua Oktober
Kelas Online - 12/10/14, Ahad pagi
6. Kelas penulisan ebook pertama - online dan offline
8. Pendaftaran pengurus online - online dan offline
9. Kelas asas wordpress
Servis yang kami ada:
1. Tempahan blog bisnes - 5-7 hari siap
2. Beriklan di SOHO Directory juga bersama pautan kami lebih 830 blog
Bila sudah sedia untuk sertai ABDR, boleh hubungi saya.

Untuk sebarang pertanyaan lanjut hubungi saya:
Facebook: aishah.hussein7
Emel di noraisah.hussein@gmail.com




Tuesday, September 23, 2014

Blueberry Streusel Muffin

Teks: Aishah Hussein

Alhamdulillah.

Pagi yang ceria. Dari jendela sudah kelihatan warna jingga matahari terbit. Walau belum menyinar sepenuhnya, kita sudah merasa yakin bahawa sinarannya pasti akan terpancar ke seluruh alam. Allahu Akbar. Meyakini sesuatu yang belum pasti namun apabila kita meyakini akan janji Allah, kita pasti akan merasa tenang. Datang atau tidak datang. Jadi atau tidak jadi. Semuanya milik Allah. Kita hanya mampu merancang dan berdoa. Yang selebihnya Allah yang merencanakan.

Terima kasih Allah atas segala-galaNYA.

H ari ini saya ingin berkongsi resipi muffin yang saya cuba semalam,  Blueberry Streusel Muffin .  Kata Cikgu Zaila, "kerlassnya nama".   Malam tadi makan muffin ini masih panas.  Memang sangat sedap.  Bukan puji masakan saya tetapi puji resipi ini :) Yang penting  keluarga suka.  Kalau tidak suka, jenuh saya nak habiskan.  Dengan kerangupan walnut dan keharuman bau kulit kayu manis, ia sangat membuka selera dimakan panas-panas.  Kalau nak tambah kolestrol lagi, letak butter sewaktu ia masih panas.  Mungkin bagi orang yang tidak suka dengan kulit kayu manis, boleh abaikan bahan ini tetapi bagi saya serbuk inilah yang membuatkan muffin itu lebih menarik selera.

Ok.  Bagi membalas kenyataan Cikgu Zaila.  Sebut namanya macam kelas gitu tetapi pada bahasa mudah nya  ia adalah topping rapuh yang diletakkan di atas muffin, roti, kek dan pai.   Yang saya pernah jumpa, ada yang diperbuat dari  tepung, mentega, dan gula dan ada yang terdiri dari gula, serbuk cinnamon dan kekacang seperti resipi muffin ini.  Dan ia berasal dari negara Jerman(dari internet).  Jadi kalau nak sebut tu sebut lah dengan slang Jerman.  Saya pun kurang pandai, cuma tahu makan aje.

Berbalik kepada cerita resipi.  Muffin ini teksturnya sangat gebu dan lembut.  Ia kategori muffin yang lembut. Sehingga ke pagi ini, walnutnya masih rangup dan tekstur masih lembut dan lebih lembap.  Yang saya boleh rumuskan di sini, ia lembut kerana resipinya menggunakan yogurt.  Dan cara membuatnya juga seperti membuat kek di mana butter dipukul bersama gula.  Jika muffin jenis berat, caranya hanya gaul bahan basah dan kering.  Terpulang pada selera masing-masing.  Boleh cuba kedua-duanya jenis dan rakan-rakan boleh dapat rasa perbezaannya.  Bagi saya pula, kalau mood malas menguasai diri, saya lebih suka buat muffin yang berat dan padat.  Ia lebih senang nak buat.  Tidak memerlukan sebarang peralatan membuat kek.  Cukup whisk dan senduk.  Muffin jenis ini, walaupun ia jenis yang berat tetapi teksturnya masih lembut dan lembap.

Pencinta Muffin, ini dia resipi.  Dalam resipi guna Blueberry.  Buah blueberry, malah jem blueberry juga sudah habis jadi terpaksa buat muffin biasa sahaja.  Lepas ini saya akan cuba dengan buah bluberry pula.  Tentu lebih sedap ada masam-masam buah.

Blueberry Streusel Muffin 




Bahan untuk Streusel 
100gm gula perang
67gm badam atau walnut
1 camca teh serbuk kulit kayu manis

Bahan untuk Muffin
115gm butter (unsalted)
100gm gula
50gm gula perang
2 biji telur
1/2 cawan yogurt
2 camca teh vanilla
220g all-purpose flour
1 camca teh baking soda
1 camca teh baking powder
1/2 camca teh salt (tidak perlu ditambah jika gunakan salted butter)
1/4 cawan susu segar
250gm buah blueberry

Cara-cara:

Sediakan streusel terlebih dahulu
1. Campurkan gula perang, walnut dan serbuk kulit kayu manis di dalam satu bekas dan ketepikan dahulu.

Untuk Muffin
1. Ayak tepung bersama baking soda dan baking powder dan ketepikan.
2.  Pukul butter sehingga lembut dan kembang.
3. Campurkan gula putih dan gula perang dan pukul sehingga putih dan gebu sedikit.
4. Campurkan telur sebiji-sebiji, vanila dan yogurt.
5.  Masukkan tepung dalam pecahan 3 kali.
6.  Dan akhir sekali masukkan susu segar.  Kacau menggunakan senduk pun boleh.

Sewaktu memasukkan ke dalam acuan muffin, masukkan dalam anggaran 1 sudu besar bancuhan muffin.  Kemudian letakkan steusel di atasnya dan tambah lagi dengan bancuhan muffin sehingga ia sama paras dengan kertas muffin.   Tambah lagi streusel di bahagian atas muffin tersebut dan bakar.

Bakar pada suhu 200C selama 5 minit kemudian turunkan suhu ke 180C (itu cara yang diajar.  Boleh ikut cara itu atau ikut kesesuaian oven masing-masing).
Resipi ini menghasilkan lebih kurang 12 biji muffin bersaiz sederhana.



Monday, September 22, 2014

Nostalgia KPP Shah Alam

Teks: Aishah Hussein

Alhamdulillah.

Hari ini perlu selesaikan tempahan cookies untuk raya haji.  Pelanggan ini memang selalu ulang oder.  Syukur kerana walau tidak pernah promo tetapi Allah bagi aje rezeki.

Hari ini juga Allah bagi kejutan, terima wassap dari seorang rakan lama, Ana.  Zaman kanak-kanak remaja di KPP Shah Alam.  Banyak kenangan manis.  Zaman tengah nakal.  Salah seorang rakan sebilik, rakan rapat saya juga sudah pergi meninggalkan saya pada tahun 2004 akibat kanser paru-paru.  Kadang-kadang bila duduk termenung, teringat pada rakan sebilik. Selalu juga teringat pada Ana.  Nak telefon, no telefon sudah hilang bersama telefon lama dulu-dulu.  Mujurlah no telefon saya masih disimpan di dalam telefon Ana.  Banyak soalan dan jawapan yang bertukar di antara kami.  Maklumlah, sudah berbelas tahun tidak berjumpa dan tidak berhubung.

Sekarang masing-masing sudah jadi ibu-ibu belaka.  Anak-anak sudah umur belasan tahun.
Andai dapat dikembalikan zaman silam, banyak yang kita ingin lakukan perubahan.  Tetapi pada hakikatnya perkataan kalau/andai semua itu tiada dalam kamus lagi.  Jadi terus pandang hadapan dan maju ke hadapan.  Yang sudah berlaku, biarkan ia menjadi penyebab untuk kita berubah ke arah kebaikan pada hari ini dan masa hadapan.

Ok sambung lagi di lain entri. Perut sudah lapar.  Isi minyak dulu kemudian sambung membakar cookies.

Saturday, September 20, 2014

Manfaatkan cuti sekolah

Teks: Aishah Hussein

Alhamdulillah.

Cuti sekolah sudah hampir sampai ke penghujung.  Kami tidak ke mana-mana kerana sebelum cuti sekolah, kami sudah bercuti pulang ke kampung membawa Along. Hari ini sempat bawa anak-anak pusing-pusing 'window shopping'.  Beli pun yang perlu sahaja, yang penting dapat bersama satu keluarga.

Cuti sekolah ini sempat mencuba beberapa resipi yang jumpa di internet.  Setelah mencuba Congo Bar,  Angah pula sibuk nak belajar buat Congo Bar.  Alhamdulillah, berjaya juga Angah hasilkan Congo Bar.  Dapat lah kami menjamu kawan-kawan si adik yang selalu datang bermain ke rumah terutamanya antara waktu Maghrib dan Isyak. (Sejak kebelakangan ini, si adik rajin ke surau bersama rakan-rakan.  Itu ajelah waktu dia dapat bermain dengan rakan-rakan memandangkan mereka bukan satu sekolah dengan adik).


Satu perempat bahagian diletakkan kacang Badam sebab ibu nak rasa sedap atau tidak.  Saya tambahkan dengan Butterscotch chip juga.  Sedap juga bila ditambah Badam tetapi Butterscoth membuatkan ia menjadi terlebih manis pula.

Hai.  Tak habis-habis Congo ya.  Sampai Cikgu Mona pun ingat nak pergi ke Congo.  Hi.hi.



Monday, September 15, 2014

Jom kita ke Congo

Teks: Aishah Hussein

Alhamdulillah.  1 minggu sibuk dengan urusan tempahan dan persiapan untuk barang-barang Along balik ke Mesir.  Syukur, semalam Along sudah selamat sampai.  Masih jauh lagi perjalanan Along.  Moga dipermudahkan segala urusan.

Hari ini sudah bermula cuti sekolah.  Hanya rehat di rumah sahaja.  Selesaikan tugasan rumah dan tugasan online.

Ketika siapkan tempahan, masih sempat selitkan untuk buat Congo Bar.  Resipi ini saya rujuk di blog Kitchen Guardian dan juga dari seorang rakan 'baker'.  Dapat juga buatkan untuk Along bawa balik ke Mesir untuk kawan-kawan.  Banyak pula saya nampak rakan-rakan baker yang post gambar Congo Bar ni, timbul pula rasa ingin tahu rasa Congo Bar ni.  Kalau sedap boleh tambah dalam senarai pilihan untuk tempahan.

Congo Bar ini ada juga yang panggil 'Blondie'.  Jangan tanya saya kenapa.  Congo pun saya masih tercari-cari kenapa.  Tetapi rasa ia adalah antara rasa brownies dan biskut Coklat Cip yang liat.  Rasanya manis sangat bagi mereka yang tidak suka pada kemanisan.  Untuk budak-budak memang laku keras.
Kalau nak sedap boleh tambahkan kekacang seperti Pecan atau kepingan Almond.

Cara membuatnya sangat mudah. Cuba buat waktu cuti sekolah ni untuk anak-anak. Sekejap aje licin.

Congo Bar


Hasil gabungan dari kedua-dua resipi.

Bahan-bahan
2 3/4 cawan tepung gandum
2 1/2 sk baking powder
1/2 sk garam
2/3 cawan butter
340gm gula perang
1 sk esen vanilla
3 biji telur
250gm coklat cip

Cara-cara
1. Ayak tepung bersama baking powder.
2. Pukul butter dengan gula perang.
3. Masuk telur sebiji-sebiji. Kacau rata dan masukkan vanila.
4. Masuk tepung.
5. Masukkan coklat cip
6. Bakar dalam pan 10x10 atau 11x11.
7. Potong setelah sejuk.


Saja nak letak gambar kat sini.
Tempahan dari rakan tempohari. (Untuk rujukan Along dan Angah)

Tart telur

Tart buah

Monday, September 8, 2014

Penuhkan hari dengan tugasan

Teks: Aishah Hussein

Alhamdulillah.
Setelah bercuti ke Kuantan mengikut en suami bertugas, hari ini saya kembali bersiaran di Shah Alam.
Hari ini perlu membeli stok untuk tempahan minggu ini.  Saya jadi cair bila ada kawan yang merayu nak makan tart telur :)

Minggu ini sedikit sibuk untuk persiapan tempahan dan juga mencari barang-barang untuk along bawa pulang ke Mesir.  Biasalah tu.  Balik Malaysia beg tidak penuh tetapi bila pulang ke sana, perut beg jadi kembung.

Bagi yang berminat untuk sertai kelas-kelas di ABDR, boleh aje terus PM ke inbox saya atau whatsapp.  Kalau boleh PM atau whatsapp sebab lebih mudah untuk saya berikan link yang berkaitan.  SMS ni agak terhad. Ok nanti saya sambung lagi.  Nak pergi cek stok apa yang tiada, kemudian terus keluar untuk ambil si adik dari sekolah.

Pendaftaran bagi kelas-kelas berikut dibuka setiap hari.
Bergabung bersama kami 830 blog.
1. Kelas Asas blog dan penulisan} - online & offline
2. Kelas asas blog, fan page, mula bisnes} - online & offline
-produk sendiri
-makanan sunnah
-telekung solat borong dan runcit http://gedungtelekungsolat.blogspot.com/
-produk islamik
-projek raya http://projekduithariraya.blogspot.com/
3. Kelas Asas Blog dan Penulisan Kreatif
4. Kelas belajar iklan mudah.my
5. Kelas asas urus akaun wahm/soho-daftar-
Bengkel offline- 6 sept(shah alam) & 13 sept (Melaka)
Grup Coaching - 4 sept & 11 sept (Khamis)
Kelas Online - 8 sept(Isnin), dan 1 sesi untuk hari Ahad, 21/9/14
6. Kelas penulisan ebook pertama - online dan offline
8. Pendaftaran pengurus online - online dan offline
9. Kelas asas wordpress
Servis yang kami ada:
1. Tempahan blog bisnes - 5-7 hari siap
2. Beriklan di SOHO Directory juga bersama pautan kami lebih 830 blog
Bila sudah sedia untuk sertai ABDR, boleh hubungi saya.

Untuk sebarang pertanyaan lanjut hubungi saya:
Facebook: aishah.hussein7

Sunday, August 31, 2014

Selamat menyambut ulangtahun kemerdekaan

Alhamdulillah.
Pagi yang indah.
Semalam dapat banyak telur rebus dari kenduri.  Jadi pagi ini masak nasi lemak bersama sambal telur.

Hari ini ada lagi jemputan kenduri. Walau raya sudah tamat tetapi oleh kerana cuti panjang, ramai yang mengadakan kenduri. Syukur atas nikmat yang Allah berikan kepada rakyat Malaysia.

Semoga kita lebih menghargai kemerdekaan kita.  


        Red Velvet untuk anak buah yang sudah setahun mengidam :) 

Thursday, August 28, 2014

PROMOSI Bengkel Akaun anjuran ABDR


Bengkel bagi grup besar (15-30pax) dengan harga PROMOSI
Hanya bayar RM199 di Shah Alam, 6 Sept dan Melaka 13 Sept, Sabtu.

[BENGKEL ASAS AKAUN]
Tarikh: 6 September 2014, Sabtu
Lokasi: Shah Alam
Masa: 9.30pg -5.30ptg

Tarikh: 13 September 2014, Sabtu
Lokasi: Melaka
Masa: 9.30pg -5.30ptg
Makan tengahari dan air mineral disediakan.



Modul
1. Pengenalan Book keeping and accounting
2. 10 kesalahan yang biasa dilakukan oleh entreprenuer
3. How to do record keeping
4. Basic costing and Pricing. Bagaimana anda meletakkan Harga?
5. Profit & Loss...anda untung @ Rugi????
6. Case Study (full set of Bookeeping)
case study - hands on task. Full cycle how to do book keeping.

Untuk pendaftaran dan keterangan lanjut boleh PM saya di fb atau klik di sini
http://kelasonlineurusakaunbisneskecil.blogspot.com/p/loading.html

Bagi Grup Coaching dan kelas online, boleh juga lihat di sini
http://kelasonlineurusakaunbisneskecil.blogspot.com/


Sunday, August 24, 2014

Alhamdulillah. Syukur atas ujian dan nikmat

Teks: Aishah Hussein

Alhamdulillah. Hujan di bumi Shah Alam sudah semakin kerap sekarang.  Sejuk sedikit suhu dalam rumah.  Almaklum, kipas dan beberapa poin di rumah ada "shortage" minggu lepas.  Masih belum dibaiki lagi.  Menunggu orang datang baiki sudah berhari-hari.  Jadi bergelap dan sedikit panas di bahagian ruang tamu.  Ujian sedikit Allah bagi.  Bersabar dan redha di atas ketentuannya.

Semalam sudaj berlangsung grup coaching untuk Kelas Asas Akaun.  Esok akan berlangsung Kelas Online Asas Akaun pula.  Moga semua peserta dapat menyerap ilmu yang dapat membantu mereka mengurus aliran kewangan bisnes masing-masing.  Inshaallah, andai ulasan diberikan oleh mereka saya akan upload di sini.

Bagi yang berminat untuk sertai kami, boleh klik di sini untuk keterangan selanjutnya.
http://kelasonlineurusakaunbisneskecil.blogspot.com/

Atau boleh pilih mana-mana kelas online berikut:
1. Kelas Asas blog dan penulisan} - online & offline
2. Kelas asas blog, fan page, mula bisnes} - online & offline
-produk sendiri
-makanan sunnah
-telekung solat borong dan runcit http://gedungtelekungsolat.blogspot.com/
-produk islamik
-projek raya http://projekduithariraya.blogspot.com/
3. Kelas Asas Blog dan Penulisan Kreatif
4. Kelas belajar iklan mudah.my
5. Kelas asas urus akaun wahm/soho-daftar-
Bengkel offline - 26 Sept 2014
Grup Coaching
Kelas Online 25/8/14, Isnin
6. Kelas penulisan ebook pertama - online dan offline
8. Pendaftaran pengurus online - online dan offline
9. Kelas asas wordpress
Servis yang kami ada:
1. Tempahan blog bisnes - 5-7 hari siap
2. Beriklan di SOHO Directory juga bersama pautan kami lebih 800 blog

Untuk sebarang pertanyaan lanjut hubungi saya:
Facebook: aishah.hussein7

Thursday, August 21, 2014

Brownies lagi

Teks: Aishah Hussein

Alhamdulillah.
Hari ini penghantaran  tempahan ke Bangsar. Tempahan hanya untuk seronok-seronok.
Saya bukan Chef.  Saya juga tidak pandai membuat kek yang cantik-cantik.  Hanya yang mudah dan sedap dimakan sahaja yang saya suka cuba. (Sedap ke.  Mestilah sedap.  Kalau tidak kenapa kawan-kawan masih oder hi.hi.)  Saya sendiri sebenarnya tidak begitu menggemari Brownies tetapi rakan-rakan saya sangat suka dengan Brownies.

Nikmat memasak adalah apabila orang yang memakan masakan kita rasa puashati dengan rasa dan kebersihan masakan.  Moga dengan setiap masakan yang kita hasilkan memberi berkat dan rahmat kepada kita.




Tuesday, August 19, 2014

Ulasan Peserta Kelas Blog - Noor Azila Mohamad

Teks: Aishah Hussein
Alhamdulillah. Pendaftaran setiap hari di Akademi Bekerja di Rumah.
Bagi yang masih berfikir-fikir, baca dulu ulasan protege yang sudah tamat kelas.

Sumber :  http://noorazilamohamad.blogspot.com/2014/07/ulasan-tentang-blog-asas-dan-fanpage.html
Alhamdulillah, akhirnya hampir selesai segala tugasan yang diberikan. Sebulan yang lalu, diperkenalkan oleh Nor Adilah kepada tenaga  pengajar ABDR, Cikgu Anysidayu Zakaria. Sebelum mengenali ABDR, saya sering mengikuti beberapa kursus untuk mula berjinak-jinak dengan bisnes. Yelah, sebelum bertindak kita kenalah persiapkan diri dengan ilmu yang perlu. Kalau tidak, umpama, terjun ke laut tanpa ilmu renang. Saya mula mengikuti kursus Dr. Azizan sewaktu mengandungkan anak pertama. Di situ saya mula membuka mata, seseorang pelajar yang mempunyai kelulusan, dengan gaji RM5k adalah terlalu kecil jika dibandingkan dengan seorang usahawan. Tetapi sebelum bergelar usahawan, pastikan kita memantapkan diri dengan ilmu-ilmu yang dapat membantu kita mengharungi segala cabaran dan dugaan sebelum bergelar usahawan.

Faktor yang menyukarkan saya untuk mengikuti beberapa kursus ialah masa dan anak-anak. Jika saya mengikuti kursus, suami perlu bercuti atau menghantar saya. Malah anak-anak pula, tidak pernah berjauhan walaupun hanya sehari. Pernah satu ketika, sewaktu anak pertama berusia 8 bulan, saya dan suami bawa bersama mengikuti kursus pemasaran di Kuala Lumpur. Nasib baik mereka membenarkan, tetapi hanya separuh hari saya mengikutinya, anak dah mula menunjukkan rasa tidak selesa, saya hanya membiarkan suami mengikutinya sehingga tamat.

Namun, setelah diperkenalkan dengan ABDR, saya rasa sangat bersyukur , saya dapat menimba ilmu, berkongsi pengalaman dan mampu menaikkan semangat saya untuk bergelar usahawan. Kelas asas blog dan fanpage ini cukup mudah. Saya tidak perlu lagi menyusahkan suami untuk menghantar, tidak perlu lagi  risau tentang anak-anak, semuanya hanya secara 'online'. Masa untuk belajar pun, tidak membebankan, bila-bila ada masa terluang saya akan berhubung dengan cikgu anys. Ada kalanya, saya akan luangkan masa untuk belajar, tengah malam, selepas anak-anak tidur, kadang-kadang awal pagi.Namun cikgu anys, sentiasa ada untuk membantu dan cukup memahami. Seperti kata pepatah "di mana ada kemahuan, di situ ada jalan".  Terima kasih juga kepada pengasas ABDR, Puan Masayu Ahmad, kerana cukup memahami keperluan suri.

Sebelum ini, saya mengenali 'bisnes online' hanya menggunakan fb. Setelah mempelajari di ABDR, saya rasa ia lebih mudah, apatah lagi jika kita dapat gabungkan kemahiran pemasaran blog dan fb. Dengan blog, kita lebih mudah untuk menghuraikan mengenai sesuatu produk, lebih mudah untuk mempamerkan produk dan service yang kita ada, dan lebih meyakinkan. Alhamdulillah, saya semakin jelas dengan halatuju untuk bergelar usahawan. In shaa Allah.

1. Kelas Asas blog dan penulisan} - online & offline
2. Kelas asas blog, fan page, mula bisnes} - online & offline
-produk sendiri
-makanan sunnah
-telekung solat borong dan runcit http://gedungtelekungsolat.blogspot.com/
-produk islamik
-projek raya http://projekduithariraya.blogspot.com/
3. Kelas Asas Blog dan Penulisan Kreatif
4. Kelas belajar iklan mudah.my
5. Kelas asas urus akaun wahm/soho-daftar-
Bengkel offline - Sept 2014
Grup Coaching 23/8/14, Sabtu
Kelas Online 25/8/14, Isnin
6. Kelas penulisan ebook pertama - online dan offline
8. Pendaftaran pengurus online - online dan offline
9. Kelas asas wordpress
Servis yang kami ada:
1. Tempahan blog bisnes - 5-7 hari siap
2. Beriklan di SOHO Directory juga bersama pautan kami lebih 800 blog


Akademi Bekerja Di Rumah (ABDR) masih buka pendaftaran bisnes dropship berikut:

1. Bisnes Makanan sunnah
2. Projek duit raya
3. Telekung solat runcit dan borong
4. Bisnes produk islamik

=> Stok ada sepanjang tahun
=> Tidak perlu simpan stok
=> 5 langkah mudah: Daftar, blog jualan, fanpage, ambil komisyen & urus pesanan





Untuk sebarang pertanyaan lanjut hubungi saya:
Facebook: aishah.hussein7
Emel di noraisah.hussein@gmail.com

Monday, August 18, 2014

Ilmu untuk dikongsi - Muffin Coklat Gebu

Teks: Aishah Hussein

Alhamdulillah. Bermula minggu baru.

Percutian yang tidak dirancang ke Pangkor hujung minggu lepas.  Along sudah 2 tahun tidak ke sana, jadi kami ambil peluang ini bercuti ke kampung di sana.  Sambil-sambil bercuti, sempat juga mencurahkan ilmu mengajar seorang adik cara-cara membuat Kek Red Velvet.  Sekadar berkongsi ilmu.  Tiada apa yang saya harapkan, hanya sekadar sedikit saham akhirat setiap kali dia menghidangkan kek tersebut kepada keluarganya.  Inshaallah.

Hari ini hari membasuh kain-kain.  Moga sinar mentari akan membantu mengeringkan kain-kain basuhan.

Seperti yang dijanjikan, saya ingin kongsikan resipi Muffin yang saya jumpa di blog Azlita.


Muffin Coklat
Resipi asal dari  Mak Lang Azie

Bahan A
2 cawan tepung gandum
1 1/4 cawan serbuk koko
2 sudu teh baking powder
2 sudu teh soda bikarbonat
3 sudu teh nescafe
sedikit garam

Bahan B
2 cawan gula kastor
1 cawan minyak masak
1 cawan susu cair atau susu segar
3 biji telur
1-2 sb oren sunquick

Bahan C
3/4 cawan air panas

Cara-cara:
1.  Campurkan setiap bahan B di dalam satu bekas.
2. Ayak tepung bersama soda bikarbonat dan baking powder.  Kemudian satukan bersama bahan-bahan A yang lain.
3. Masukkan bahan B ke dalam bahan A dan kacau rata menggunakan senduk atau whisker sahaja.
4. Akhir sekali masukkan air panas ke dalam adunan tadi dan gaul rata.
5. Masukkan ke dalam mangkuk kertas yang disusun di dalam muffin tray dan
     taburkan coklat chip di atas adunan.
6. Bakar pada suhu 180C selama 20 minit.  Perlu diingatkan suhu dan masa
    untuk memasak bergantung kepada oven masing-masing.
Saya bakar menggunakan muffin cup size 8 dan saya dapat menghasilkan lebih kurang 40 biji muffin kecil.
Muffin ini sesuai bagi yang suka kepada tekstur muffin yang mebih ringan dan gebu.


Wednesday, August 13, 2014

Kuey Teow Goreng Ibu

Teks: Aishah Hussein

Alhamdulillah.
Semalam saya cuba untuk memasak Kuey Teow Goreng.  Si adik sejak sebulan dua ini, sangat suka makan Kuey Teow Goreng.  Saya bab masak menu yang ini tidak berapa berjaya.  Tiba-tiba selepas hari raya, entah macam mana saya terjumpa resipi kuey teow dari Kak Fauziah Samad(KJee).  Memang terliur saya tengok gambar di blog dia.  Saya tidak gemar sangat dengan Kuey Teow tetapi kerana dua orang anak lelaki saya memang gemar sangat, jadi saya kena juga buat sampai jadi.

Bahan-bahan semua sudah saya beli, jadi semalam dengan lafaz bismillah saya berjaya menghasilkan Kuey Teow Goreng yang paling sedap pernah saya sediakan. Gambar tidak begitu menggiurkan tetapi rasanya seperti kueh teow yang beli di kedai. (Siapa lagi nak puji kalau tak anak-anak)

Kuew Teow Goreng Ibu
Sumber: KJee

Bahan-bahan:
1 bungkus kecik kuey teow. (yang ini saya beli di pasar tani, tak perasan pula berapa gm, nampak sangat tak pernah masak kuey teow)
10 ekor udang bersaiz sederhana
2 keping "fish cake" - yang ini saya tambah sendiri, tiada dalam resipi asal.
2 biji telor
1 senduk minyak untuk menumis
kerang rebus - yang ini saya tak letak, malas hendak rebus dan kopek
1 sudu sambal tumis - saya guna sambal nasi lemak yang saya simpan bakinya
4-5  sudu besar kicap manis cap kipas udang - saya agak-agak aje sebenarnya
1 sudu kecik sos ikan/kicap ikan atau nampla - yang ini saya tak letak
1 sudu kicap masin - saya letak juga gantikan sos ikan.
taugeh - ikut suka nak letak banyak mana
kucai dipotong lebih kurang 2 inci. Saya guna kucai yang saya tanam sendiri, lebih kurang dalam 3 rumpun yang besar.
3 ulas bawang putih

Cara-cara:
1. Sediakan dan bersihkan bahan-bahan dahulu.
2. Mi Kuey teow dibasuh dulu dengan air dan lerai-leraikan.
3. Bawang putih diketuk atau ditumbuk kasar-kasar.
4. Tumis bawang putih.  Kemudian masukkan udang. Goreng sebentar sahaja, lebih kurang 1-2 minit sahaja dan ketepikan dalam kuali
5. Masukkan telur dan biarkan sebentar supaya sedikit garing.
6.  Masukkan kuey teow, kicap manis, kicap masin, daun kucai dan kacau rata-rata.
Masa ini, perlu besarkan api dapur.
7. Masukkan taugeh dan "fish cake". Jika gunakan kerang masukkan kerang juga.  Kacau lebih kurang dan tutup api.
8.  Kuey Teow Goreng Penang sudah sedia untuk dihidangkan.
Hidangan ini untuk 3 orang dewasa.
Saya goreng dua kali kerana kalau goreng sekali gus risau tidak menjadi pula.  Pesan KJee masak tak boleh banyak-banyak sekali gus takut lari rasanya ;)
Memang habis licin. Kebetulan pula kawan si adik ada datang main kat rumah semalam. Habis air oren satu jug budak berdua tu kerjakan.  Pedas katanya.

* Pesan KJee lagi, kalau tiada masa hendak hendak buat sambal tumis sendiri, beli aje sambal nasi lemak.  Tetapi boleh aje kalau tiada stok langsung , guna aje cili kering mesin tetapi perlu ditumis dulu cili tersebut nanti ada pula yang sakit perut.

Lain kali saya nak cuba guna cili mesin aje.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...