Foto: Carian Google
Setelah 22 tahun bekerja di ofis yang sama, saya
dapat rasakan kebosanan untuk membuat pilihan menu makan tengahari. Asyik-asyik makan nasi campur yang sama. Bayangkan kedai yang sama, peniaga yang sama,
malah kedudukan tray lauk pun sama.
Takkanlah setiap hari nak keluar cari makan kat tempat lain. Nak keluar parking, balik nanti dah tiada
tempat. Lagipun cuaca selalunya panas di
luar sana. Jadi nak tak nak, beli
bungkus dan makan di pantry. Paling kurang
sejuk sikit duduk dalam aircond. Makan
lah nasi campur yang sama ataupun order yang goreng-goreng. Asyik-asyik Mee Kungfu, dah jemu tukar pulak
Mee Sup. Pedek kata dah habis lah
senarai menu tu kami cuba.
Terpikir jugak saya kenapa tiada orang yang cuba
untuk buat bisnes “pack lunch” untuk
pekerja-pekerja di ofis. Apa yang perlu
dibuat, hantar pamphlet yang ada pilihan menu ke ofis-ofis. Menu tidak perlu menu yang hebat-hebat tetapi
mesti sedap dimakan. Buat masakan yang
stail “home made”. Di Kuala Lumpur ni
memang laku. Contohnya pakej nasi, gulai nangka dan ikan goreng atau pakej nasi,
ayam masak cili api dan sayur kobis.
Hantar menu di waktu pagi, dan ambik semula pesanan waktu petang. Boleh juga tinggalkan nombor telefon pada
pamphlet tetapi lebih baik jika kita sendiri yang datang berjumpa pelanggan. Dengan ini dapat memberi keyakinan kepada
pelanggan. Dan yang penting harga mesti
berpatutan.
Dalam seminggu, boleh cuba buat Menu Istimewa Minggu
ini. Contohnya, Nasi Briyani Kambing/ Ayam
Goreng. Atau sekali-sekala buat makanan barat seperti Sphagetti Oglio dan seangkatan dengannya. Dengan itu pekerja yang sudah
jemu makan di gerai-gerai depan ofis seperti saya dan kawan-kawan dapat juga
menukar selera sekali-sekala.
Silap-silap terus jadi pelanggan kekal.
Pakej "pack lunch" boleh dibungkus di dalam polisterin, tetapi lebih elok diletakkan di dalam kotak ataupun bekas
yang boleh dipanaskan di dalam microwave.
Ini memudahkan pelanggan memanaskannya bagi mereka yang suka makanan
yang panas. Bila sudah berada di kawasan
pejabat, kita boleh sms wakil dari setiap pejabat untuk mewar-warkan yang anda
sudah berada di kawasan tersebut. Jadi
kita tidak perlu mengangkat semuanya ke atas.
Cuma jumpa di lobi atau tunggu di kereta yang diletakkan di kawasan
berdekatan dengan pintu masuk bangunan.
In shaa allah, memang seronok punya pelanggan sekali-sekala dapat tukar
selera.
idea yang menarik!
ReplyDeleteMemang betul bila makan makanan yang sama, di gerai yang sama... jemu hihi
kalo sy sediakan pack lunch Tortilla Wraps, agak2 laku tak? :)
ReplyDeleteHanan. Sebenarnya, kalau nak test market boleh cuba buat survey. Atau buat free pek kecil dan distribute kat area situ. Boleh tengok dari situ feedback ok tak. Kalau yang suka selera barat memang akan suka. Bukan apa, boring juga asyik makan nasi campur tiap-tiap hari :-)
DeleteTerima kasih singgah di sini semua.
ReplyDelete