Teks : Aishah Hussein
Foto: Carian Google
Dengan kesibukan ibu-ibu bekerja, makanan sejuk beku
juga semakin mendapat di tempat hati masyarakat Malaysia. Salah satu sebab adalah kerana ia pantas
disediakan dan menjimatkan masa. Berbagai
jenis makanan sejuk beku yang ada di pasaran.
Kalau dulu, hanya bahan mentah yang disejuk bekukan. Tapi kini bermacam-macam makanan telah
dihasilkan. Balik rumah hanya kukus,
rebus atau pun goreng, terus boleh makan.
Mula-mula dulu makanan sejuk beku yang dihasilkan adalah lebih kepada makanan segera
seperti nugget, piza dan kentang goreng. Makanan begini memang mendapat tempat di hati
anak-anak. Ibu-ibu yang sibuk selalunya
memang akan membeli dan membuat stok di rumah.
Tetapi sekarang, bukannya makanan untuk kanak-kanak sahaja, kuih-kuih
tradisional melayu juga sudah disejuk bekukan.
Antaranya kuih kuaci, roti canai, karipap, donut, murtabak, cucur badak, satar dan pulut
panggang. Ini semua boleh menjadi
penyelamat bila ada tetamu datang ke rumah secara mengejut. Dan yang paling
saya rasa sangat lega sekarang ialah sudah ada produk-produk untuk membuat yong
tau foo seperti fucuk, bebola ikan, kek ikan dan lain-lain. Dulu produk-produk ini memang dihasilkan oleh
orang bukan Islam, tetapi sekarang amat mudah untuk mendapatkan produk halal. Jadi, terpeliharalah umat islam dari memakan produk
yang tidak diyakini kehalalannya.
Masa zaman mak-mak kita dulu, mereka suri rumah
sepenuh masa. Untuk sarapan, malam-malam
sudah mula buat karipap. Pagi-pagi
esoknya bangun awal-awal gorengkan karipap untuk anak-anak bersarapan ataupun
untuk dibawa bekal ke sekolah. Petang nanti siapkan lagi menu untuk minum
petang. Bubur kacang ataupun ubi kayu
rebus. Semuanya kuih-kuih tradisional
yang memang menjadi nostalgia kepada kami yang veteran ini. Tetapi sekarang ibu-ibu dah sibuk. Pagi-pagi keluarkan sahaja karipap sejuk beku
dan gorengkan. Manalah sempat nak buat
malam-malam. Sampai rumah dah pukul
berapa. Nak masak makan malam(itupun
kalau masak), nak tengokkan kerja sekolah anak lagi.
“Zaman dah berubah, dunia dah maju”. Kerana peredaran masa ini jugalah makanan
sejuk beku semakin mendapat tempat di hati masyarakat sekarang. Bisnes makanan sejuk beku ada yang
diijalankan di rumah, kedai atau pun di kiosk.
Di pasaraya-pasaraya besar juga sudah membekalkan banyak produk-produk
sejuk beku yang halal.
Untuk bisnes pembuatan makan sejuk beku, kita perlu
ada kemahiran dalam memproses produk tersebut serta pengendaliannya. Kedua-dua
kemahiran ini penting dalam apa juga bisnes masakan.
Tetapi jika
kita tidak mahu terlibat dalam proses pembuatan, kita boleh memilih untuk
menjadi pembekal. Boleh hubungi
mana-mana syarikat yang menyediakan makanan sejuk beku dan dapatkan bekalan
dari mereka. Ada juga antara syarikat pembuat ini menawarkan kiosk untuk kita
kendalikan, berkonsep seperti franchise.
Terpulang kepada kemampuan kita.
Tetapi apa-apapun pilihan kita, pastikan yang makanan yang kita hasilkan atau jual adalah
jenis yang tidak menggunakan bahan pengawet.
Jangan jadikan makanan sejuk beku bersifat seperti makanan segera.
No comments:
Post a Comment