Foto: Carian Google
Skop
bisnes masakan ini begitu luas.
Antaranya bisnes bakeri, katering, kuih-kuih tempatan dan lain-lain.
Dan di dalam jenis-jenis itu pulak boleh lagi dipecahkan kepada beberapa
kategori lagi. Contohnya bakeri boleh
terbahagi kepada kek, cupcake, pastry dan idak terkira banyaknya. Tidak kira apa jenis cabangnya, bisnes
masakan ini boleh dilakukan di rumah (home based) ataupun di kedai. Tetapi walau di manapun ia dijalankan,
seseorang itu perlu ada beberapa kemahiran sebelum dia memulakan bisnes
tersebut. Kemahiran tersebut perlu ada
sebelum kita mengambil langkah untuk membuat bisnes masakan bagi memastikan
bisnes kita stabil dan berdaya saing dengan rakan-rakan niaga yang lain dan
mampu bertahan dalam apa juga keadaan.
Sebelum
memulakan bisnes masakan, seseorang itu wajib ada kemahiran memasak.
Contohnya
jika ingin membuka bisnes bakeri, seseorang itu patut mendalami ilmu bakeri itu
sendiri. Sekarang sudah banyak
kelas-kelas yang dianjurkan oleh chef-chef mahupun individu yang mahir
memasak. Dengan bayaran sebanyak RM150-250,
kita sudah boleh belajar 2-3 jenis kek ataupun kuih moden. Tetapi jika untuk masakan nasi berserta lauk
mungkin mahal sedikit harganya. Kalau
dulu, kelas-kelas masakan kek-kek ini hanya dipelopori oleh kaum Cina tetapi
kini sudah ramai kaum bumiputera yang memonopoli dunia bakeri. Jadi kita tidak perlu risau akan status
kehalalan bahan-bahan yang mereka gunakan di dalam kelas.
Kadang-kadang
kita rasa ilmu yang kita cedok dari internet, tanpa berguru sudah cukup kuat
untuk kita memulakan bisnes masakan.
Tetapi bila kita berguru, kita akan diajar dan didedahkan dengan tips
yang berguna seperti pemilihan bahan-bahan masakan dan di mana kita boleh dapatkan
bahan-bahan yang halal. Guru-guru ini
juga akan ajar teknik-teknik yang betul ketika memasak untuk menghasilkan
masakan yang sedap dan menarik pelanggan.
Kalau kita bernasib baik dan dapat guru yang tidak lokek berkongsi ilmu,
macam-macam tips lagi akan dikongsi sewaktu kelas. Dan yang paling penting, di dalam kelas-kelas
itu juga kita boleh kembangkan networking kita, secara tidak langsung boleng
mengembangkan pasaran bisnes kita. Sebenarnya
jangan fikir orang-orang yang tiada atau kurang kemahiran sahaja yang akan
hadir ke kelas-kelas sebegini. Melalui
pengalaman saya, ramai tukang masak yang sudah mahir pun masih menghadiri
kelas-kelas masakan bagi menambah ilmu di dalam bidang yang mereka masih belum
mahir. Jadi kenapa pula kita yang masih
sedikit ilmu harus merasa malas untuk menambah ilmu. Semakin banyak kita belajar
semakin banyak yang kita tidak tahu rupanya.
No comments:
Post a Comment