Monday, March 18, 2013

Jimat Masa Jimat Wang

Teks : Aishah Hussein
Foto: Google Image
Bagi suri rumah yang bekerja, masakan yang disediakan untuk makan malam perlu disediakan dalam waktu yang singkat.  Maklum, kalau duduk di Kuala Lumpur sampai rumah pun dah pukul 7 malam.  Kalau ikutkan hati, nak senang beli aje kat kedai tapi hari-hari beli jemu juga.  Kalau masak pula dua jam baru siap, mana nak kejar maghrib lagi.  Pukul berapa nak makan malam.  Memang semuanya nak kena cepat.  Takkan lah nak masak ikan goreng dengan nasi aje.  Tetapi sebenarnya kita yang bekerja ni pun boleh juga masak lauk-lauk yang hebat seperti suri rumah yang duduk di rumah masak.  Ada beberapa langkah yang perlu dibuat agar kita boleh jadi setanding dengan suri rumah sepenuh masa.

1.  Rancang apa menu yang nak dimasak esok.  Pagi-pagi keluarkan ayam/ikan/apa-apa lauk yang kita nak masak dari freezer dan letakkan di bahagian bawah peti sejuk. Contohnya, jika kita rasa nak masak ayam masak merah, keluarkan ayam dari freezer. Sampai di rumah esok, kita tak perlu lagi nak tunggu lama untuk defrost lauk-lauk mentah tersebut.

2.  Sekali lagi rancang apa menu yang nak dimasak esok.  Contoh jika kita nak masak sup tulang.  Ish lama tu nak tunggu tulang empuk.  Mahu 8 jam baru boleh makan.  Sebenarnya ada cara yang mudah.

   
Masak sup tulang sebelum kita keluar rumah esok pagi.  Gunakan kelebihan periuk “Slow Cooker” untuk memasak sup tulang kita.  Caranya, masukkan tulang ke dalam Slow Cooker dan masukkan air sama paras dengan tulang.  Letakkan knob pada paras “low”,  selalunya ia mengambil masa selama 6 – 8 jam untuk masak.  Sebaik kita sampai di rumah pada pukul 7 malam, sup tulang sudah sedia untuk dihidang.  Kita hanya perlu memasak nasi di dalam periuk nasi letrik, membuat sambal kicap atau sambal belacan dan pergi menunaikan solat magrib.  Lepas itu dah boleh makan malam bersama keluarga.
 
3.  Jadikan freezer sebagai penyelamat wang anda dan pengubat stress suri rumah. 
Suri rumah boleh menyimpan/ mendingin bekukan pelbagai makanan, samada yang telah dimasak atau pun yang mentah.  Apa yang saya selalu simpan ialah cili kering yang telah dimesin.  Di hujung minggu, saya mesin cili kering dan memasukkan ke dalam bekas-bekas kecil.  Bekas ini saya simpan di dalam freezer.  Sebelum pergi ke pejabat saya akan keluarkan bekas cili yang hendak digunakn dan letakkan di bahagian bawah peti sejuk.  Dengan cara ini, saya dapat mengelakkan cili kering dari menjadi berkulat.  Ianya juga menjimatkan kerana kita hanya akan mengeluarkan sedikit demi sedikit.

4.  Di hujung minggu, kita boleh lebihkan masakan kita.  Satu bahagian untuk dimakan, satu lagi bahagian untuk disimpan di dalam freezer dan dilabelkan tarikh.  Akan tiba satu hari di mana pembaca sekalian rasa begitu penat untuk masak ataupun sampai lambat dari biasa.  Jadi sampai di rumah, kita hanya keluarkan masakan yang dalam freezer dan panaskan.  Percayalah, masakan ini lebih sedap dari apa yang kita beli.  Lagipun ini lebih menjimatkan wang kita. 

* Makanan yang disimpan di dalam freezer boleh bertahan sehingga 2-3 bulan bergantung cara pengendalian makanan tersebut.  Simpan makanan di dalam kedap udara dan labelkan supaya kita tidak simpan makanan terlalu lama.


2 comments:

  1. Salam perkenalan...tips yg cukup brguna...thanks 4 share...

    ReplyDelete
    Replies
    1. T kasih singgah di sini MamaQis. in shaa allah akan cuba memberi tips yang memberi manafaat kita bersama .

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...