Foto: Carian Google
Sewaktu anda membeli rumah, anda
akan pastikan ruang mana yang paling anda suka itu sesuai dengan kehendak dan
citarasa anda. Bagi saya dan suri rumah
yang suka memasak, tentunya ruang dapur adalah yang pertama sekali akan
diperiksa. Ketika menyewa rumah, saya
terpaksa menyesuaikan diri denga ruang dapur yang begitu kecil. Tetapi bila sudah beli rumah sendiri, saya
berpuashati kerana ruang dapurnya adalah lebih besar dari rumah yang
disewa. Walaubagaimanapun, bila aktiviti
memasak makin bertambah, koleksi peralatan memasak juga semakin bertambah, lalu
saya membuat keputusan untuk mengubahsuai bahagian dapur. Ketika memilih rekabentuk dan konsep, banyak
informasi yang saya dapat yang boleh jadikan sebagai panduan bagi suri rumah yang
bakal mengubahsuai dapur sebelum memasuki rumah baru.
Bagi yang berkemampuan, ruang dapur
boleh dibahagi kepada dua bahagian:
Ruang Dapur Basah
di mana ruang ini
selalunya menempatkan sink, dapur, peti sejuk dan oven dan di kawasan inilah
selalunya ruang utama aktiviti masak-memasak seperti menumis cili, mengoreng
dan sebagainya. Jadi keperluan untuk
memasang hood dapur adalah patut dipertimbangkan bagi menyedut asap dan minyak
yang terhasil ketika memasak.
Ruang Dapur Kering
pula selalunya
digunakan untuk aktiviti memasak
yang ringan contohnya, stim ataupun rebus ataupun membakar yang tidak
menghasilkan asap yang banyak. Di situ ditempatkan
peralatan dapur seperti wok, kutleri, oven, oven microwave ataupun mesin basuh
serta ruang kabinet bagi menyimpan segala peralatan dapur dan rempah ratus
kering.
Tapi bagi
yang tidak mampu, boleh digabungkan kedua-dua dapur dan selalunya ruang memasak
ditempatkan di ruang belakang supaya senang untuk dinyahkeluarkan segala asap
yang terhasil ketika memasak.
Jadi terpulang kepada anda untuk membuat pilihan. Tepuk kocek tanya selera.
No comments:
Post a Comment