Foto: Carian Google
Seorang pengendali
makanan adalah pekerja yang terlibat di dalam aktiviti yang melibatkan
makanan. Ini termasuk pekerja yang
terlibat di dalam aktiviti pengendalian seperti memproses, menyediakan seperti
memotong dan memasak, menghantar makanan, dan yang mencuci premis serta peralatan.
Seorang pengendali
makanan hendaklah menjalani latihan pengendali makanan dan mendapatkan Sijil
Latihan Pengendali Makanan daripada institusi yang telah diiktiraf oleh
Kementerian Kesihatan Malaysia. Jika
gagal mematuhinya, boleh disabitkan kesalahan, denda tidak melebihi RM10,000 atau
dipenjarakan tidak melebihi 2 tahun. Semua pengendali makanan perlu mengikuti
kursus ini hanya sekali seumur hidup dan boleh menjalani latihan tambahan untuk
tujuan meningkatkan tahap pengetahuan, sikap dan amalan mengikut keperluan.
Namun begitu, pengendali makanan perlu menghadiri kursus semula sekiranya
berlaku kejadian keracunan makanan dan premis tidak menepati syarat-syarat
kebersihan.
Kursus pengendalian
makanan akan merangkumi topic-topik berikut:
·
Akta Makanan 1983
& Peraturan Kebersihan Makanan 2009
·
Tanggungjawab Pekerja
& Majikan
·
Kebaikan Mengamalkan
Kersihan
·
Kebersihan &
Keselamatan Makanan
·
Kualiti Makanan &
Pencemaran Makanan
·
Agen Pencemaran; Penyakit
Bawaan Makanan
·
Keracunan Makanan dan
Pencegahan
·
Kawalan Sisa Buangan
& Makhluk Perosak
·
Etika kerja:
pencucian, pembasmian, kebersihan diri dan Premis
Bayaran untuk kursus
adalah murah dan hanya memerlukan 3 jam dari masa anda.
No comments:
Post a Comment