Teks : Aishah Hussein
Kali ini saya ingin berkongsi
resipi yang susah sedikit tetapi dimudahkan dengan tips mudah masak. Jadi pembaca sekalian tidak perlu risau bila
tengok resepi yang susah aje sudah mula rasa susah nak buat. Kalau saya yang
kurang pengalaman boleh, pembaca sekalian juga tentu boleh siapkan resepi ini
lebih baik dari saya.
Resipi yang ingin dikongsi adalah Mushroom
Chicken
Pie dan ia termasuk dalam kategori pastri puff tetapi saya tidak mahu
membincangkan secara terperinci tentang jenis pastri dalam entri ini.
Cuma saya
ingin berkongsi tips untuk menjimatkan masa, kita boleh menggunakan atau membeli
frozen pastry puff yang telah siap diadun. Boleh didapati di kedai-kedai bakeri
atau boleh juga disimpan sebagai stok dalam sejuk beku di rumah. Ia boleh
didapati dalam bentuk gulungan besar, sederhana atau kecil. Dijual mengikut
harga timbangan. Jadi apabila adik beradik, sahabat handai mahu bertandang,
boleh sediakan dalam masa yang singkat. Mudahkan, mari kita tengok resipi di
bawah.
Mushroom Chicken Pie
Bahan-bahan:
A.
Pastri Puff
B.
Inti
1 sudu besar butter
200gm isi ayam yang dipotong dadu
* 3 biji kentang yang direbus
* 1 biji carrot
* 1 cawan Batang Seleri
* 1 labu bawang besar
* 1 cawan Sayur campur dingin beku
{boleh didapati di bahagian frozen di supermarket, ada campuran karrot, jagung
dan kacang pea}
Yang bertanda * dipotong dadu
1 tin cendawan butang tin / segar
dihiris nipis
Sekiranya tiada stok sayur lain, tambahkan kuantiti sayur campur
C. Perasa
1 sudu teh sos tiram
1 sudu teh kicap
Serbuk lada putih dan hitam
mengikut citarasa
¼ kiub stok ayam
D. Pemekat
1 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar air
Kedua-dua ini dibancuh untuk memekatkan
E. Sapuan Glaze Telur
1 biji kuning telur
1 sudu air
sedikit garam
Campur kesemua bahan
Cara-caranya:
1. Untuk membuat inti. Panaskan butter di dalam
kuali. Tumis bawang sehingga naik
bau.
2. Masukkan ayam, cendawan butang. Goreng sebentar
sehingga bergaul rata.
3. Masukkan bahan B yang lain kecuali sayur campur.
4. Setelah semuanya kelihatan hampir
masak, tambah bahan pemekat dan sayur campur.
Kacau sehingga masak dan simpan.
5. Ambil puff pastry dan potong untuk
saiz yang besar dari saiz pan. Pastikan lapisan pastri muat untuk menutupi
bahagian bawah dan keliling pan dan biarkan ada lebihan berjuntai dari pan.
6. Isikan inti ke atas pastri sehingga
sama paras dengan pan.
7. Sediakan satu lagi lapisan pastri
dan potong saiz yang besar sedikit dari saiz pan untuk menutupi bahagian atas
pai. Setelah meletakkan ia di atas,
tekan supaya ia melekat dengan pastri bahagian bawah yang terjuantai di tepi
pan. Potong lebihan yang telalu besar.
8. Pastikan bahagian tepi bertutup
rapat untuk mengelakkan inti dari meleleh keluar. Jadi kita boleh dikelim di keliling pastri
seperti mengelim tepi karipap atau hanya menggulungkan bahagian tepi supaya ia
bergulung ke bawah.
9. Potong atau cucukan bahagian atas
pastry dengan pisau atau garfu.
10. Sapu glaze telur ke bahagian.
11. Bakar pada suhu 200C selama 20-25
minit atau sehingga ia masak. Seperti
selalu kenali oven anda. Pastikan suhu
yang sesuai kerana oven yang kita gunakan mungkin berlainan antara satu sama
lain. Jadi suhu dan masa untuk memasak
bergantung kepada oven masing-masing.
No comments:
Post a Comment