Sebenarnya, saya memang sudah lama nak buat blog. Nak “create” blog tu senang aje, tekan-tekan
aje tapi nak tulis tu tiada keberanian.
Almaklum, bila tulis blog ni, semua orang boleh baca, jadi kena
berhati-hati dengan perkataan dan isi yang kita paparkan di blog.
Bercakap pasal berkongsi resipi ni, sekarang dah
senang sangat untuk nak cari resipi.
Kalau dulu nak masak, samada tanya pada mak, lepas tu mak akan keluarkan
buku resipi dia. Kalau masakan kampong tu tengok aje lah apa yang dia buat,
lepas itu cuba-cubalah buat sendiri. Kalau masa duduk di luar negara, tulis
surat kat kampung minta resipi macam-macam.
Sebulan baru dapat resipi tu. Tapi zaman sekarang, semuanya di hujung
jari. Taip aje nama resipi, keluarlah
resipi dengan gambar-gambarnya sekali.
Memang berterima kasih sangatlah kepada teknologi internet ni. Dan berterima kasih juga pada sahabat-sahabat
di luar sana yang suka berkongsi resipi.
Semua yang kita kongsi dengan ikhlas akan mendapat pahala di sana nanti.
Jadi, untuk entri pertama, saya akan berkongsi resipi
yang paling senang. Pejam mata pun boleh
buat. Tak perlu ada kemahiran, yang
perlu ada hanyalah keinginan dan minat.
Peralatan pun tak perlu canggih manggih.
Hanya perlu ada cawan, senduk, sudu dan sudah semestinya lah oven
pembakar.
Resipi yang ingin dikongsi adalah Double Chocolate Chip Muffin. Muffin ada banyak versi tetapi yang saya
kongsi ini adalah jenis yang berat dan moist setelah sehari disimpan. Selamat Mencuba!!
Bahan-bahan:
A.
220gm self raising flour {bagi yang tiada penimbang,
boleh gunakan dalam anggaran 2 cawan }
3 sudu besar serbuk koko
1 sudu teh soda bikarbonat
¾ cawan gula kastor
B.
175ml susu (lebih kurang ¾ cawan)
¾ cawan minyak
2 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
C.
100-150g coklat chip
1.
Mula-mula gaul
tepung, soda bikarbonat, serbuk koko dan gula dalam mangkuk besar.
2.
Masukkan setengah
coklat chip dalam tepung.
3.
Di dalam mangkuk
lain, satukan minyak, susu, esen vanilla dan telur.
4.
Tuang bahan-bahan
basah ke dalam bahan-bahan kering dan gaul rata menggunakan senduk.
5.
Masukkan ke dalam
mangkuk kertas yang disusun di dalam muffin tray dan taburkan coklat chip di
atas adunan.
6.
Bakar pada suhu
180C selama 20-25 minit. Perlu
diingatkan suhu dan masa untuk memasak bergantung kepada oven masing-masing.
No comments:
Post a Comment