Tuesday, March 19, 2013

Bawal Kukus

Teks : Aishah Hussein

Satu lagi resipi yang mudah ingin saya kongsi dengan para pembaca.  Resipi menduduki kedudukan 10 teratas dalam carta resipi mudah yang memang dalam senarai saya bila sampai lewat dari pejabat.  Cara yang saya berikan di sini adalah cara yang mudah dan pantas bagi suri rumah yang kesuntukan masa untuk menyediakan makan malam.  Ingat ye pembaca sekalian, jangan sempitkan fikiran kita dengan ketiadaan bahan-bahan.  Guna pakai apa yang ada di dalam stok di rumah untuk merealisasikan masakan kita.  Tak ada asam keping gantikan dengan asam jawa atau limau ataupun lemon.  Nanti saya akan kongsikan cara untuk memastikan supaya stok bahan mentah sentiasa dekat dengan dapur  kita.  Tunggu…..


Bawal Kukus

Bahan-bahan:
1 ekor ikan bawal {boleh diganti dengan ikan kembung atau apa sahaja ikan}
Halia dihiris
Bawang putih dihiris
Bawang Merah dihiris
Sos tiram
Kicap / Sos Ikan
2 Asam keping/ Limau Kasturi
Cili padi
Serai
Garam

Cara-caranya:
1.     Jerangkan air di dalam pengukus.
2.       Ikan yang telah dibersihkan disapukan garam dan diletakkan ke dalam bekas tahan panas.
3.       Tuang sos tiram dan sedikit kicap / sos ikan ke atas ikan.
4.       Raburkan bawang dan halia yang telah diris berserta serai yang telah dihirisa atau di ketuk.
5.       Letakkan asam keping dan jika suka boleh tambah perahan limau kasturi.
6.       Taburkan cili padi yang telah dihiris mengikut citarasa.
7.       Kukuskan ikan selama ½ jam ataupun sehingga masak.
8.       Jika suka boleh tambahkan potongan tomato, daun sup, bawang dan daun ketumbar 5 minit sebelum diangkat.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...