Teks: Aishah Hussein
Assalamualaikum.
Assalamualaikum.
Pagi ini saya ingin berkongsi resepi yang lagi
mudah. Resipi kampung aje tetapi kalau
tekak orang kampung walau ke pelusuk mana pun tetap akan dibuat resepi
ini. Bahan-bahan yang diperlukan pun tak
banyak dan masa untuk memasaknya pun cepat.
Sesuai untuk dimakan untuk sarapan ataupun minum petang. Kalau di rumah saya, selalunya kami akan
makan lempeng ini dengan sambal tumis ikan bilis atau kari ikan/ayam atau
sardin bercili. Untuk kanak-kanak pula
selalunya lebih suka untuk mencicah dengan gula.(Orang dewasa pun ada yang suka cicah dengan gula juga). Terpulang kepada anda untuk sesuaikan dengan
selera anda.
Bahan-bahan:
3 cawan tepung biasa
½ sudu teh garam
1 cawan Kelapa parut putih {jika tidak suka letak
kelapa boleh diabaikan}
air secukupnya
1.
Tepung diletakkan
ke dalam mangkuk.
2.
Masukkan garam
dan kelapa parut dan gaulkan bersama tepung.
3.
Tuang air kedalam
tepung dan kacau rata sehingga ianya membentuk adunan yang tidak terlalu cair
dan tidak terlalu pekat. {bila diangkat menggunakan senduk dia akan turun tidak
terlalu cepat dari senduk}
4.
Panaskan kuali
dan letak kan sedikit minyak. Angkat
kuali dan lenggangkan kuali agar minyak membasah permukaan kuali.
5.
Cedokkan dua
senduk adunan tepung ke dalam kuali.
6.
Lengserkan tepung
dengan belakang senduk. Bagi rata adunan
agar ia menjadi bentuk bulat.
7.
Balikkan lempeng
untuk masakkan sebelah atas pula.
Terpulang kepada anda samada lebih suka lempeng yang garing atau pun
tidak.
Resepi untuk anggaran 5 keping lempeng bersaiz 8”
No comments:
Post a Comment