Wednesday, May 29, 2013

Chewy Brownies

Teks: Aishah Hussein

Alhamdulillah, hari ini sudah beransur pulih .  Tetapi mulut masih lagi payau-payau, jadi tengah hari tadi sepakat dengan anak-anak untuk membuat nasi bubur sahaja dimakan dengan ikan bilis goreng ditumbuk bersama cili padi.  Baru berselera sedikit.

Hari ini saya nak berkongsi resipi brownies yang selalu saya buat untuk kawan-kawan.  Resipi dan caranya memang cukup mudah tetapi rasanya memang digemari ramai (mengikut maklum balas dari rakan-rakan, saya sendiri memang tidak menggemarinya kerana terlalu manis).  Budak-budak memang suka kerana rasa coklatnya.  Kalau dilihat rupanya memang tidak menarik, tetapi memang selalu ditempah.

Jadi cuba dulu, baru tahu. Selamat mencuba.



Chewy Brownies 
250g butter
400g coklat masak

6 biji telur
340g brown sugar
2tsp esen vanilla
20g coklat emulco

80g tepung gandum
60g serbuk koko
140g kacang walnut/pecan/almond/macadamia (optional)-bakarkan sebentar

1. Panaskan oven suhu 160C. Sediakan dan alas tray 11X11.
2. Double boil butter dan coklat masakan hingga cair, ketepikan dan biarkan ia suam sikit.
3. Campurkan telur, gula, esen dan coklat emulco ke dalam satu mangkuk, guna hand whisk kacau hingga gula cair.
4. Tuang adunan butter dan coklat tadi kedalam mangkuk dan gaul rata.
5. Ayak tepung gandum dan serbuk koko, jika bubuh kacang, masukkan dan gaul. Tuang tepung kedalam mangkuk diatas, gaul hingga rata. Jangan gaul terlalu lama.
6. Tuang dalam tray dan bakar 160C/50 minit-1jam (bergantung pd oven).
7. Bila masak, biarkan dalam tray hingga sejuk. Lebih sedap kalau disimpan semalaman supaya ia lebih lembap.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...