Friday, July 12, 2013

Resipi Ramadhan 2.0

Teks: Aishah Hussein

Bersambung ke resipi yang seterusnya.

Semalam lupa hendak masukkan resipi Ikan Bilis Goreng Petai.



Bahan-bahan
Ikan bilis
Petai
Bawang Besar dihiris bulat
Cili Merah dihiris
Kicap Manis
Cuka
Garam






Cara-cara
1.  Goreng ikan bilis sehingga garing dan keluarkan.
2.  Masukkan bawang besar dan cili merah.
3.  Masukkan petai.  Goreng bersama sehingga bawang agak garing.
4.  Masukkan ikan bilis.
5.  Renjiskan kicap manis dan letak sedikit garam.
6.  Renjiskan sedikit cuka dan goreng sehingga kesemuanya kelihatan garing bersalut dengan kicap.

Ayam Bakar Lemon



Bahan-bahan

Ayam 7 ketul besar
Bawang putih 7 ulas
Lada Hitam
Minyak Zaiton
Serbuk Rosemary
Garam

Cara-cara
1.  Bawang putih diketuk dan dilumurkan kepada ayam bersama garam.
2. Jirus minyak zaiton dan tabur lada hitam serta rosemary.
3.  Bakar di dalam oven bersuhu 200C selama 40 minit (bergantung kepada oven masing-masing)














 
Cekodok Ikan Bilis
Bahan-bahan:
2 cawan tepung
Bawang Merah ditumbuk
Cili merah dihiris
Daun kucai
Ikan bilis segenggam
Garam
Air untuk membancuh

Cara-caranya:
 1.   Bancuh tepung  dengan air dan tambahkan garam secukup rasa.
2.   Masukkan kucai dan ikan bilis.
3.   Bancuhan biarlah tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair.
4.   Goreng cekodok dalam minyak yang panas.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...