Tuesday, July 23, 2013

Bubur Lambuk Mee

Kenapa bubur lambuk kami gunakan mee.  Asalnya arwah nenek tidak boleh nak makan bubur lambuk nasi(menurut cerita arwah mak) atas sebab-sebab selera bukannya kesihatan.  Jadi dia ubahsuai dengan selera dia, gunakan mee siput.   Tetapi sekarang ni mana nak cari mee siput, jadi saya ubahsuai gunakan mee pasta Angel Hair.

Sudah menjadi tradisi di rumah arwah mak, bubur lambuk mee memang akan jadi menu untuk Ramadhan.  Tetapi angah kat rumah saya ni memang suka dengan bubur lambuk nasi juga, jadi kenalah buat juga bubur lambuk nasi lepas ni.


Bubur Lambuk Mee

Bahan-bahan:
1/2 bungkus pasta Angel Hair
5 ulas Bawang merah - ditumbuk 
Halia 1 inci  - ditumbuk 
Lada Hitam - ditumbuk 
1 ikat pucuk paku merah
1 helai daun kunyit
2 tangkai daun kadok
2 ikat daun kesom
2 tangkai daun kemangi
Santan  dari biji kelapa
5 ekor Ikan kembong yang kecil - direbus atau bakar dan ambil isinya
Daging yang dihiris kecil-kecil yang telah direbus terlebih dahulu - optional
Sotong - optional
Serbuk kunyit sedikit
Garam secukup rasa

Cara-caranya:
1.  Rebus pasta sehingga 3/4 lembut.
2. Sayur-sayur dibersihkan.
2. Masukkan santan ke dalam periuk dan campurkan bahan-bahan yang telah ditumbuk iaitu bawang merah, halia dan lada hitam.
3. Masak sehingga mendidih dan masukkan isi ikan, daging rebus dan sotong.  Masukkan garam dan kacau rata.  Harus dikacau selalu bimbang nanti santan pecah minyak. 
4. Apabila telah hampir masak, masukkan sayur-sayuran tadi dan sedikit serbuk kunyit.
5. Masukkan mee pasta dan kacau rata. Biarkan sehingga 5 minit kemudian boleh dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...