Foto: Carian Google
Restoran merupakan salah satu kategori kedai
makan. Kini bermacam-macam jenis
restoran telah dibuka di Malaysia. Di
Kuala Lumpur sendiri terdapat pelbagai jenis restaurant. Antaranya restoran makanan barat, makanan
cina dan India. Malah restoran makanan
melayu sendiri pula boleh dipecahkan kepada lebih banyak jenis mengikut masakan
negeri contohnya masakan Kelantan, Johor dan Negeri Sembilan. Dan tidak lupa
juga kepada restoran makanan dari Negara-negara luar seperti restoran Jepun dan
Korea. Yang paling terbaru dan sedang
meningkat pilihannya adalah restoran makanan Arab. Ini mungkin disebabkan kemasukan lebih ramai
rakyat dari negeri-negeri Arab dan Timur Tengah ke Negara kita.
Untuk memulakan bisnes restoran, kita memerlukan modal
yang banyak. Ia melibatkan kos sewa premis dan pembayaran
bil letrik dan air. Dan pada
kebiasaannya deposit sewa perlu dibayar sehingga ke 2-3 bulan sewa.
Pengurusan restaurant memerlukan tukang masak yang
cekap dan pantas. Ini bagi memastikan menu-menu disediakan menepati citarasa
pelanggan dan permintaan semasa. Pekerja-pekerja yang cekap juga sangat
diperlukan untuk memberi servis yang terbaik kepada pelanggan.
Ia suatu bisnes yang rumit
tetapi mampu dilakukan dengan pengurusan yang baik oleh pemilik dan pengurus
restoran.
No comments:
Post a Comment