Tuesday, April 16, 2013

Resipi Kuah Ikan Singgang

Teks: Aishah

Satu lagi resipi yang mudah dan sihat untuk saya kongsikan dengan suri rumah.  Resipi ini sesuai untuk ibu-ibu yang sibuk dan tidak mempunyai banyak masa untuk sediakan makan malam.


Kuah Ikan Singgang ini juga sangat sesuai untuk ibu-ibu dalam pantang.  Ikan yang digunakan biarlah ikan yang sesuai dengan ibu dalam pantang. Kita boleh lebihkan bawang putih, halia dan kunyit dan kecualikan cili api.  Dimakan bersama nasi panas, memang sedap.

Kalau anak-anak saya, kuah singgang ini mereka makan bersama nasi bubur.

Kuah Ikan Singgang

Bahan-bahan:
2 keping ikan tenggiri {boleh gunakan ikan lain}
Halia dihiris
Bawang putih dihiris
Bawang Merah dihiris
Kunyit Hidup dihiris
Lengkuas 
2 Asam keping
Cili padi {ikut selera masing-masing}
Serai
Garam

Cara-caranya:
1.  Masukkan bawang merah, bawang putih, halia, kunyit dan lengkuas ke dalam periuk yang berisi air.
2.     Bila air telah menggelegak, masukkan kepingan ikan.
3.     Masukkan asam keping dan tambah garam secukup rasa.
4.     Masukkan serai dan cili padi dan biarkan sehingga ikan masak.


Dapatkan pakej ebook di atas dari Buku Online dan di blog http://buku-online4u.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...