Teks : Aishah Hussein
Resepi ini dikongsi oleh salah seorang Usahawan Roti di utara sana.
Terima kasih Liza Othman kerana
berkongsi resepi yang mudah ini.
Hujung minggu ini boleh cuba ye
puan-puan.
Roti Loyang
Bahan-bahan:
500gm
tepung roti (boleh juga gunakan 400gm tepung roti dan 100gm tepung gandum)100gm gula kastor
40gm susu tepung
1st bread improver (boleh diabaikan jika tiada)
11gm yis atau sepeket yis
sebiji telur cmpurkan dgn air sejuk 265gm
80gm butter
1st bread softner
Cara-caranya:
1.
Campur bahan kering dan masuk bahan
cecair uli sebatikan.
2. Masukkan
butter dan uli hingga doh licin dan elastik
3. Perap
30minit buang angin
4. Bentukkan
dan perap hingga naik 2x ganda
5. Bakar
suhu 180c
No comments:
Post a Comment