Wednesday, April 24, 2013

Bisnes nasi lemak

Teks: Aishah Hussein

Nasi lemak merupakan beras yang dimasak di dalam santan, sedikit garam dan di letakkan daun pandan untuk mewangikan nasi lemak.  Nasi lemak akan dilengkapkan dengan sambal ikan bilis, timun dan telur rebus. 

Nasi lemak asalnya dihidangkan sebagai sarapan pagi.  Tetapi dengan kesibukan penduduk-penduduk di kawasan bandar, kini nasi lemak juga sudah menjadi hidangan sepanjang masa.

Nasi lemak yang dibungkus dengan daun pisang atau surat khabar juga ada diletakkan di kedai-kedai makan ataupun gerai.  Jenis yang begini memang digemari ramai kerana ia mudah serta ringkas dan tidak terlalu berat dengan lauk-pauk.

Bagi yang suka makan dengan lauk tambahan, terdapat juga kedai-kedai yang menjual nasi lemak bersama  lauk-lauk tambahan.  Lauk-lauk yang selalunya dimakan bersama nasi lemak adalah seperti rendang ayam atau daging, sambal sotong, paru goreng dan ayam goreng.








Foto:
www.8tvbestintheworld.com.my
missyaniabdullah.blogspot.com
sukehatiakuokey.blogspot.com 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...