Teks: Aishah Hussein
Nasi lemak merupakan beras yang dimasak di dalam santan, sedikit garam dan di letakkan daun pandan untuk mewangikan nasi lemak.
Nasi lemak akan dilengkapkan dengan sambal ikan bilis, timun dan telur
rebus.
Nasi lemak asalnya dihidangkan sebagai sarapan
pagi. Tetapi dengan kesibukan penduduk-penduduk di kawasan bandar,
kini nasi lemak juga sudah menjadi hidangan sepanjang masa.
Nasi
lemak yang dibungkus dengan daun pisang atau surat khabar juga ada
diletakkan di kedai-kedai makan ataupun gerai. Jenis yang begini memang
digemari ramai kerana ia mudah serta ringkas dan tidak terlalu berat
dengan lauk-pauk.
Bagi yang suka makan dengan lauk
tambahan, terdapat juga kedai-kedai yang menjual nasi lemak bersama
lauk-lauk tambahan. Lauk-lauk yang selalunya dimakan bersama nasi lemak
adalah seperti rendang ayam atau daging, sambal sotong, paru goreng
dan ayam goreng.
Foto:
www.8tvbestintheworld.com.my
missyaniabdullah.blogspot.com
sukehatiakuokey.blogspot.com
No comments:
Post a Comment