Foto: Carian Google
Pastri Shortcrust – Pastri asas
yang menggunakan lemak yang dicampurkan kepada tepung menggunakan teknik
ramasan, contohnya seperti quiche.
Pastri Shortcrust Manis – Pastri
yang menggunakan teknik ramasan tetapi ditambah gula untuk membuat pai jenis
manis seperti Pai Epal.
Pastri Choux – Pastri yang ringan,
rangup dan menghasilkan bun yang kosong di dalamnya. Selalunya di tengahnya akan diisikan dengan
inti seperti krim atau sos kastad contohnya seperti Eclairs dan Cream Puff.
Pastri Puff – Pastri yang nipis dan
mempunyai helaian berlapis-lapis..
Pastri ini mengambil masa untuk menyediakannnya. Pastri jenis ini sesuai untuk digunakan untuk
Pie.
Pastri Filo – Pastri yang nipis
seperti helaian sama seperti Pastri puff tetapi cara pembuatannya adalah
berbeza. Pastri jenis ini sesuai untuk
disiisi dengan inti yang manis mahupun pedas.
Contohnya Baklava dan Strudel.
No comments:
Post a Comment