Monday, April 8, 2013

Jenis-jenis Pastri

Teks: Aisah Hussein
Foto: Carian Google  
 
Pastri Shortcrust – Pastri asas yang menggunakan lemak yang dicampurkan kepada tepung menggunakan teknik ramasan, contohnya seperti quiche.

Pastri Shortcrust Manis – Pastri yang menggunakan teknik ramasan tetapi ditambah gula untuk membuat pai jenis manis seperti Pai Epal.


Pastri Choux – Pastri yang ringan, rangup dan menghasilkan bun yang kosong di dalamnya.  Selalunya di tengahnya akan diisikan dengan inti seperti krim atau sos kastad contohnya seperti Eclairs dan Cream Puff.




Pastri Puff – Pastri yang nipis dan mempunyai helaian berlapis-lapis..  Pastri ini mengambil masa untuk menyediakannnya.  Pastri jenis ini sesuai untuk digunakan untuk Pie.
Pastri Filo – Pastri yang nipis seperti helaian sama seperti Pastri puff tetapi cara pembuatannya adalah berbeza.  Pastri jenis ini sesuai untuk disiisi dengan inti yang manis mahupun pedas.  Contohnya Baklava dan Strudel.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...